www.TOSSEHUSET.dk

Menu
Forside
Bag facaden
Havedam
KoiHold
Bonsai
Dyreparken

1996:

Da vi flyttede hertil var vores nuværende køkkenhave en græsplæne ved gavlen af vores hus, med et gammelt æbletræ i midten. Vi startede i det små hernede, gravede et stykke græs op mod hækken og lagde lidt frø i jorden og vupti havde vi vores første køkkenhave.

 

1997:

Vi ville gerne udvide så vi fik fræset 2 store stykker jord op på hver side af æbletræet. (det gav en masse græstørv i overskud, og det var der vi fik idéen med at lave et plateau ved hønsehuset). Vi plantede direkte i jorden det år og fik kun en smule glæde af køkkenhaven. Det var nemlig det år, hvor det om sommeren regnede voldsomme byger og en aften var vores køkkenhave sejlet ned i den ene ende og lå og skvulpede rundt! Terrassedelen og køkkenhavedelen adskilte vi med stikkelsbærbuske som vi glædede os til skulle bære frugt næste år.  

 

1998: 

Året efter fik vi storhedsvanvid på køkkenhavens vegne. Det gamle æbletræ måtte lade livet, nu skulle vi have drivhus og det skulle stå lige midt imellem de 2 stykker jord. Vi plantede stadig direkte i jorden, men havde nu trampet gange vi kunne gå på imellem vores grøntsager. Vi lagde fliser ned til drivhuset og hegnede køkkenhaven ind. Stikkelsbærbuskene kom ikke til at give så meget som et bær, for vi hev dem op og plantede 3 frugttræer i lige linie adskilt af hæk for at lukke af ind mod køkkenhaven fra terrassesiden.

 

1999:

Blev året hvor vi besluttede at lave højbede stærkt inspireret af de naboer hvorfra vi købte vores hund. Vi lavede et par enkelte kasser. Det måtte være nok og der var jo ingen grund til at overdrive. Det år havde vi alle de gængse grøntsager såsom majs, bønner, løg, porre, kartofler mm. Projekt køkkenhave var endelig slut, og nu skulle vi fremover høste frugten af vores arbejde…troede vi!

1999

 

2000:

Kasserne (eller også var det os) fik vokseværk og vi udvidede til dobbelt antal kasser, nu skulle vi køre stordrift. Stien ned til drivhuset blev også plantet til med buer, hvor vi satte stangbønner: det skulle være både flot og praktisk. Slut med at købe i den lokale Brugs, næ vi skulle være selvforsørgende med økologiske grøntsager. Hold da kæft et arbejde! Vi lå med røven i vejret det meste af sommeren og synes pludselig ikke at det var så sjovt igen det der med køkkenhave, og det med lige at gå og nippe af stangbønnerne holdt heller ikke – de var så store som johannesbrød da vi endelig fik plukket dem!

2000

2000

 

2001:

Vi havde fået nok efter sidste år, og besluttede os for kun at have de mest nødvendige grøntsager, som vi havde tid til at passe og pleje. Dette år skulle vi være kvalitetsbevidste frem for kvantitetsbevidste. Vi hegnede køkkenhaven ind og plantede hegnet til med ærter, som vi bare kunne gå og plukke. Udover ærterne var (og er) vores største glæde 6 kasser med jordbær hvert år giver tonsvis af lækre søde bær.

2001

2001

 

2002:

Vi raffinerer køkkenhaven. Væk med alt ubrugeligt, enkelhed er ”in”. Vi fjerner buerne hvor bønnerne groede sidste år og planter ikke ærter langs hegnet. Det krævede en oprensning hele vejen rundt om køkkenhaven og det var for sejt. Dette år høster vi selv lidt men godt og inviterer familien til at tage resten. Vi er bare så large…vi har jo overflod i køkkenhaven så vi har også råd til at være det

 

2003:

Da vi i efteråret 2002 begynder udgravning til havedam, er det egentlig ikke meningen at vi i år skal bruge tid på køkkenhaven. Men… mens Patrick graver dam, går Maria amok og renser hele skidtet alligevel og tilplanter alle kasser. Vi knokler som sindssyge for at få dammen færdig inden Camillas fødselsdag i Maj. Det resulterer i, at vi glemmer at fjerne nettet i køkkenhaven, så da alle grøntsagerne kommer op, er de vokset igennem nettet, der ikke kan hives af, men gør planterne forkrøblet! Maria kaster sig ud i et redningsprojekt med lille bitte saks og skærer alle små planter fri! Nu skal vi alligevel nyde vores høst trods alt. Vi når det bare aldrig, for da vi nærmer os efteråret er al energi gået til vores nye fiskebørn. Ukrudtet er nu større end udbyttet og vi gider ikke engang prøve at hitte rede i, hvad er hvad.

2003

En noget forsømt køkkenhave.

 

2004:

04-04-06

Køkkenhaven er blevet nedlagt. Det var næsten hårdere end at etablere den. Efter Maria havde fjernet kasserne kom hendes Far og fræsede hele området. Og så gik arbejdet i gang. Hele området er pilskævt og skråner, men det er da lykkedes at få det planet rimeligt ud i forhold til eksisterende græs. Vi har sat 4 kasser som hver er tilplantet med forskellige farver roser og underplantet med jordbær. Med tiden forestiller Maria sig at vi sætter pergola op og tilplanter med klatreroser og clematis/kaprifolie evt. også krydderurter, så det bliver en slags rosenhave hvor man bare kan sidde og beundre farverne og nyde de forskellige dufte.

13-06-04:

For Maria’s vedkommende har dagen været mere afslappende. Hun har skåret kanter ved terrassen så græsset ikke overmander vores lavendler. Derudover har hun fjernet ukrudt i de nye rosenbede i den tidligere køkkenhave. Efter vi fræsede er det de mest utroligt ting der dukker op i vores nye rosen-/jordbærbede.

 

2005:

Lige et par havebilleder sådan som der pt. ser ud i årJ

 

2006:

17-05-06:

Vi har lavet en ½ pergola langs den tidligere køkkenhave hvor vi nu har plantet jordbær samt bærbuske som vi kan hygge os med at gå og nippe af (specielt børnene) hele sommeren. Pergola’en er beplantet med roser samt vin. Og Maria er begyndt at kante med marksten.

 

2007:

18-03-07

 

Vi er i gang med at bygge i baghaven, det er på tide med noget nyt.

Rejsegilde, dog uden krans og røde pølser, det er sgu for koldt

Et lille hint til hvad det nye "legehus" skal bruges til ;-).

Klik på det lillebitte billed

 

07-04-07

Vi har fået vores påskekyllinger, 5 silkehøns og 5 chabos til vores nye ”hønsebo” i køkkenhaven.

Det er bare såååå søøøøde, klik her for at se en film af dem. Nedenunder kan du se deres nye boligforhold i egen bjælkehytte og med indlagt varmeJ

Hønsebo

 

 

 

Haven
Forhave
Køkkenhave
Ved terassen
Ved hønsehus/dam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Alle rettigheder til denne side er droppet, men skulle du have lyst til at bruge noget af det vi har lavet, vil vi blive glade for en mail.