www.TOSSEHUSET.dk

Menu
Forside
Bag facaden
Havedam
KoiHold
Bonsai
Dyreparken

Siden 2003 hvor vores første dam stod færdig, har vi gået med planer for hvordan en ny, der udelukkende var lavet til at huse koi’er, skulle se ud. Og der har også været mange havetegninger i spil for den japanske have har altid fascineret os (dog mest deres havebonsai)

 

Grundet mange forskellige omstændigheder kom vi dog ikke i gang før flere år efter. Men det var heldigt nok set i bagklogskabens klare lys. For det gav os et par år mere til at lære hvad der gør en god dam for vores koi'er samt hvilke faldgruber vi skulle undgå undervejs og samtidig tænke over hvilke af de japanske haveelementer vi egentlig foretrak og som fremover skulle udgøre omgivelserne omkring den nye dam.

 

Endelig i 2007 gik startskuddet til vores nuværende dam som du kan læse mere om herunder

 

02-07-07

Så er vi gået i gang med at fylde vand i koi-hotellet, for en sikkerheds skyld fylder vi det helt op med alle 17.000 liter, så vi er helt sikre på at alle svejsninger holder, det ville sgu være ærgerligt at have flyttet alle koi'erne, og det så ikke holder. Derfor bliver de næste vandskift i dammen med vand fra poolen, indtil vi har fået tømt 5-6.000 liter af.

 

Herefter skal vi så i gang med at blande vand og have sat det nye Nexus 200 til, sammen med den ene af de to Cetus siever vi har bestilt (de skulle være lige på trapperne).

Herunder ligger der 66 stk 50x50 fliser

Øhhh, er det nu vi skal samle stigen

Det er ikke meget vand der kommer ud af en ½" slange

5000 liter

 

 

12-07-07

Så kom Cetus endelig til landet, så afsted med traileren til Superkoi, for at hente vores to eksemplarer

 

Det var en lidt "fed" fornemmelse at være de første til at se det sidste nye skrig inden for sieve, når nu man er "lidt" EA nørd.

 

Og der helt klart tale om nytænkning: selve indgangen er genial, vandet kommer direkte ind gennem et fleksibelt gummi rør som følger med selve svømmeren, så det store forkammer som man ser på f.esk. ultrasieve (både på 2 og den nye ver. 3) er væk og man slipper for at have luftsten liggende for at hjælpe prutterne over til selve sien.

 

Men mange flere detaljer når vi får monteret den første på Koi-Hotellet

Kasserne er som lavet til traileren

et kig ned til svømmeren

Svømmeren helt nede

og helt oppe

Sien passer perfekt, her slipper der ikke noget forbi

Dette kunne Storm P. ikke have lavet bedre ;-)

 

05-08-07

I dag blev den ene af vores to nye Cetus siever koblet endeligt til koihotellet, de sidste par dage har vi konstant blandet vand med dammen således at vi kan flytte koierne direkte over i hotellet uden større gene mht. vandkvalitet.

 

Men da poolen har stået stille i ca. 14 dage, er der kommet en del alger både svæv og så de lange.

 

Så det skal lige filtreres væk inden vi holder store flyttedag, der kommer INGEN kemikalier i poolen, i denne omgang.

 

Cetusen er forbundet via en 110 mm hævert, da Patrick er en kylling der ikke tør lave en gennemføring, da pool dugen skulle forstærkes for at kunne holde.

 

Men sådan et 110mm rør kunne være meget spændende for en nysgerrig koibasse så det blev til et meget alternativt bunddræn, en stup kloakrør med prop og nogle store huller som ikke bare lige stopper til af alger.

 

Det skulle lige monteres under vandet og da vandet ikke har subtropisk temperatur skulle hantossens NETTO-vaders lige afprøves.

 

Vi afslutter det hele med en lille film af Cetusen i auktion, og den er helt klart bedre end nogen anden sieve vi har set. Se filmen her.

 

Og så lige lidt billeder fra dagen, vi gør opmærksom på copyright loven, det er på ingen måde lovligt at bruge de følgende billeder, specielt ikke hvis de bruges på en måde hvor aktøren på billederne vil blive til grin

Man er vel med på moden - bemærk de sorte Crocs

Hvor faen er det sk... rør

Det skal nok blive godt

Koibasserne der snart skal flytte

Tjaaa, men det virker

 

02-09-07

I dag har vi flyttet vores fisk over i det midlertidige koi-hotel. Samtidig tog vi de årlige billeder - nogle af dem skal samtidig bruges til KoiShow 2007. Det er altid rart at kunne følge med i deres udvikling og sammenligne både vækst og billeder år for år. Nogle er vokset meget andre moderat, men ingen har dog stået helt stille i udviklingen, så det er jo tegn på de trives vældig godt i deres tossede hjem. Vi har lagt målene ind under "Fiskene", og vi vil også snarligst opdatere med billeder. Men, vi er lidt presset. Der bliver gravet ny dam i næste uge og det bliver lidt en sprint mod moder natur, for det ser ud til at efteråret i år ikke ser så mildt ud som det plejer, og vi har bare grundet skader ikke selv kunne komme i gang før. Men, det går nok, om ikke andet må vi rigge til på værkstedet hvis det går helt galt undervejs, men vi krydser fingre og håber på "medvind" hele vejen.

Vi skal også lige gøre opmærksom på at vores 4 hidtil offentlige webcam pt. ikke længere er tilgængelige da de bruges til ekstra overvågning og derfor er blevet passwordsbeskyttet så kun brugere med dette kan benytte dem. De vil senere blive sat i "offentligt mode" igen.

 

12-10-07

Vi har fået gravet ud til ny dam. Det tog en hel dag og først da det blev mørkt og de ikke længere kunne se noget, måtte de holde inde. Årsagen til at det tog så lang tid var at vi ikke havde plads til en kæmpe gravemaskine på området. Derfor måtte vi have fat i en der kunne køre omkring hullet og bakke ud efterhånden som han gravede, da plateauet ikke er så stort og der er skråning til den ene side, hæk og hegn på to sider og hus på den sidste. Jorden skulle samtidig køres væk derfra i motorbør, og ned i køkkenhaven, så det var noget omstændigt. Nå ja, og så var der lige en pause midt på dagen, hvor Maria tænkte, hvor pokker er de henne? Men de var såmænd lige ovre hos naboen der selv have lejet en lille minigraver og var kørt i sit eget hul!

 

Lige nu ligner haven noget der er løgn, men det skal jo v ære skidt før det bliver godt. Så mangler du lidt god lerjord, kan det hentes gratis.

 

Hvad angår resten af gravearbejdet har det været hårdt. vi er altså nødt til at have et rimelig nøjagtigt hul, da vi jo støber bund og murer kanter op. Så derfor har der været meget jord der skulle væk med håndkraft og ingen til at gøre det udover Patrick. Heldigvis fik vi hjælp af en af Patrick’s kolleger som troligt gravede side om side med Patrick 3 dage i træk. Tusind tak Thomas for din hjælp og moralske støtte når det så sort ud i hulletJ (Lisbeth, det er ikke vores skyld hvis Thomas begynder at grave ud til en koidam, han stak selv hånden ned til koibasserne og blev måske lidt hooked, da de kom og spiste af hånden J)

 

Nu begynder det så småt at ligne noget og ikke bare et hul, selvom vi ind imellem har stået stille grundet den voldsomme regn. Fundamentet til lecamuren er støbt, og bunddrænene er lagt, alle bunddræns rør bliver lavet i pvc trykrør der bliver limet.

 

Herunder er lidt billeder af forløbet. Vi vil når der bliver lidt mere tid gå lidt mere i dybden med vores udvidelse.

Vi regner med at ende på ca. 30.000 liter.

 

 

02-11-07

Så blev vi færdige med at mure op og sidste lørdag kom dagen så hvor der kom dug i. Vi endte med at vælge dugen frem for glasfiber, polyurea, impermax og lignende da vi indtil nu ikke har kunne finde nogle fordele ved de produkter frem for dugen. Ingen af dem yder vores koi’er et bedre miljø at leve i, og da det er det vigtigste for os gad vi ikke smide unødige penge efter andre løsninger. Det skal lige siges at det er fordi vi har en retangulær dam og der derfor ikke vil komme folder i dugen at den er at sammenligne ”up front” med de andre produkter. Havde vi ikke muret op bagved og havde så lige kanter så intet slam vil sætte sig, havde vi valgt en af de andre løsninger. Som alle sikkert ved var vi ret hooked på polyurea men det levede endnu ikke op til kravene. På den måde dammen er lavet bagved dugen, er vi klar til hvad fremtiden bringer, og er der et materiale der bliver en dag bliver ekstra godt, ja så hiver vi bare dugen op og coater den bagvedliggende mur med det.

 

Da dugen skulle foldes ud og gøres klar, havde vi ikke plads i haven, derfor måtte vi en tur op på kommunens græsplæne for at gøre dette. Tilbage igen var folieministeren Birgitte W og hendes mand Erik kommet til. Sammen med Patrick, Maria’s Far, og Wilhelm fik de dugen bakset på plads og gik så i gang med at rette folder ud. Senere kom Anita til og nåede da også lige at ryge på et hjørne inden vi sluttede dagen af.

 

Dagen efter var vi igen i gang, denne gang med hjælp fra Maria’s Far. Herefter har vi igen stået lidt stille grundet meget regnvejr for ikke at nævne at det efterhånden er fuldstændig nat inden man får fri fra arbejde så det er ret umuligt at rette en sort dug til!

Planen er nu at få flyttet koi'erne i denne weekend, der skal bare lige limes lidt rør og laves de sidste returgennemføringer, men meget mere om det senere ;-)

Så er vi klar til folie

10x9 meter

Alle mand m/k i fuld firspring

Bunddrænene skal limes

Alle mand m/k giver gode råd ;-))

TAK FOR HJÆLPEN

 

06-11-07

Endelig kom vi et stort skridt videre. Alle koier er nu tilbage i den nye dam, men der mangler dog en del før vi kan sige at vi er færdige. Samtidig er det jo absolut ikke det rigtige tidspunkt at færdigøre en ny dam, det er et kapløb med kulden og gasmåleren.

 

Efter at have fyldt 6.000 liter frisk vand i dammen, var det tid til at få varmet det op til samme temperatur som koihotellet, som kørte med 13 grader konstant. Til dette formål lavede vi (Patrick) et simpelt brændefyr ved hjælp af to tønder, en lille tønde monteret inden i den store, og så var det bare at fyre op med alt brændbart, f. eks giver et par gamle klap stole 1 grad og en europapalle ca. 1,5 grad. Så efter et par timer var de 6.000 liter varmet op til 13 grader.

 

 

Det skal lige siges at tilgangsrøret (th) går helt ned i bunden, og afgangen er i toppen.

For at undgå at indersiden brænder af (den er behandlet med en eller anden form for lak) har der været flow på inden der blev tændt op og pumpen blev først slukket når alt var brændt ud. Men den bliver skåret op for at set om teorien holder. 

 

Mens vi ventede på at vandet skulle blive varmt nok blev bunddrænsrørene limet ,det lykkedes med kun 3 stk. 45 graders bøjninger pr. streng, og de 6 returløb blev også lavet færdig.

Herefter var det ”bare” at pumpe næste alt vandet fra koihotellet over i dammen og få flyttet fiskene.

Filteret blev også flyttet midlertidigt over til dammen, indtil filterhuset bliver færdigt, vi holder 13 grader de næste par dage, og begynder så at sænke langsomt til 10 grader.

 

Her er lidt billeder fra i søndags, samt lidt aftenbilleder fra i dag hvor det har regnet i lårfede stråler

 

02-03-08

Da vejret har været med os har vi endelig fået fjernet den sidste store bunke jord ved dammen (vi har stadig 15 m3 hvis du kender nogle som mangler) og fået fyldt op omkring dammen. Samtidig har Patrick fået filtret midlertidig på plads. Det var det sure, nu begynder det lidt sjovere, nemlig arbejdet på at få de ideér vi har til vores bonsaihave ført ud i praksis.

 

Indtil nu har vi lavet et lille kant af granit (vi er ikke færdig, vi mangler et stykke i midten med lidt større stykker, da vi har en pæn niveauforskel) og samtidig har vi sat stolper ned til vores bonsaidisplay, sat plader på og fået malet dem, så det går da fremad. Vi har samtidig fundet et par flotte marksten fra haven som skal danne rammen om et træ. Nu mangler vi ”blot” at fylde jord på og så skærver samt så græs så er den side færdig og klar til foråret rigtigt kommer og vores bonsai kan komme frem igenJ Nå ja, og så selvfølgelig også lige lave den anden side, men man må jo starte et stedJ

 

Og så har vi købt nyt undervandskamera som er så lille at det ud over webcam også kan bruges som tv-inspektions kamera, der skal bare monteres lidt hjemmelavet lys, så nu kan vi for første gang se hvordan det står til i rørene fra bunddrænene

Her er en lille film af det… den fylder ca.6.5 mb klik HER

Den kan også ses på www.koitube.net Danmarks nye video side for Koi-tosser

 

Her er lidt billeder

"Luftfoto" af kaos

Kønt er det ikke

Nu begynderdet at ligne noget

Lidt græs og granit, vil pynte

Vores nye undervands kamera

ca. 15 m3 god lerjord kan afhentes gratis :-)

Perfekt til opbygning af små høje/bjerge, da det ikke sætter sig så meget som jord.

20-04-08

Så blev det endelig så godt vejr at nattefrosten ikke længere er en fare mod vores bonsai. Så i weekenden blev de gravet op og placeret på deres nye pladser –bonsai displays. Og det så bare godt udJ Men…der var jo lavet plads til lidt ekstra indkøb og startskuddet gik i dag med købet af en Pinus Parviflora i halvkaskade samt en Pseudolarix Skov.

 

Begge planter er købt hos Nordic Bonsai som er et mekka for bonsai elskere både fordi man kan se deres egne bonsai men også fordi udvalget er så stort og betjeningen er så behagelig. Eneste minus er at de kun har åbent en gang om ugen, men det har da heldigvis gjort at søndag er blevet til en ”hot” dag i stedet for tidligere ”not” dag.

Pinus Parviflora

Pseudolarix Skov

Skoven er blevet pyntet lidt op

Nu begynder det at ligne noget

Men det bliver nu rart at få trædebregner og skærver på

Der var andre end os der nød solen i dag

27-04-08

Vi har lavet overdækning til vores bonsai. Det har vi gjort, fordi selvom de fleste bonsai nyder solen så er den hård midt på dagen og kan specielt godt svide bladene på vores acere, men også blåregn og lign. planter der ynder sol-halvskygge.

Derfor har vi lavet et halvtag der går 1½ meter ud med lister der lige giver nok skygge midt på dagen så vi undgår de svidede blade.

 

Næste projekt bliver så at finde en løsning på vanding af bonsai. De skal helst vandes morgen og aftenen og gerne i en blød vandsky udover når de sænkes ned i vand. Vi pønser derfor på at lave et vandingssystem (det er jo ikke for ingenting at Patrick elsker at lave styringer) som kan ordne det for os. Vi forestiller os at det naturligt kunne ligge i overdækningen, men det skal lige fintænkes så mere herom senere.

 

Og så var vi lige et smut omkring Nordic-Bonsai igen. Denne gang blev det til en smuk skov af dansk elm som har været i privat eje i 25 år, men hvor ejeren grundet alder har måttet afhænde nogle af sine bonsai. Derudover blev det til en rhododendron impeditum,og så skyndte vi os ellers ud af butikken for ikke at forkøbe os yderligereJ

25-05-08

Kr. Himmelfartsdagene samt Pinsen gik med at få sat det sidste hegn op og plante hæk som afskærmning fra resten af haven.

 

Derudover fik vi plantet trædebregner mellem bonsai-piedestalerne. Og sidst men ikke mindst fik vi færdiggjort vores idé om et vandhjørne i haven.

 

Vi var også lige forbi planteskolen og hente en opstammet magnolie som blev plantet for enden af dammen.

 

Men…så kom vi jo forbi SuperKoi og det gør man jo ikke bareJ. Oprindelig var det for at kikke på en bænk og sådan en totalt lækker bænk røg da også på traileren (lidt senere for vægten var så stor så Maria’s Far måtte tilkaldes med sit hotel af en Trailer der kan tage 1200 kilo.

 

Men da vi kikkede på bænk og de alle ikke endnu var pakket ud af containeren fra Kina, blev vi sendt i gården af Mogens for at kikke. Her faldt vi sørme over nogle granitfliser der var utrolig flotte og som lige passede til vores damkant i mål. Desværre kunne vi se at der var en mening med dem da der var hjørner til og der også var store fliser og kunne godt regne ud at der var en særbestilling fra en kunde. Men, heldet følger som sagt de tossede. Kanten skulle laves om da der var skåret en vandkant i Kina som kunden ikke havde bestilt. Så vi lavede en hurtig handel med Mogens og så var kanten på plads og flottere end vi kunne have drømt om.

 

Men at have valgt kant, gav så et nyt hovedbrud: Hvilken farve granit skulle vi vælge, rød eller sort. Sort er den vi holder mest af fordi den er så flot både tør og lys, og den ville give en god kontrast til den rosa kant om bassinet. Men røde skærver ville lade dam og kant gå i et og passe til bonsai krukkerne, eneste minus var at den ikke i vores øjne er pæn våd og vi frygtede at det ville blive for fimset.

 

Derfor satte vi en rundspørge i gang både på KoiDanmark og på vores arbejdspladser. Alle steder hældte folk mest til den sorte med få undtagelser. Dog var der en på Maria’s arbejde der havde blandet ¼ rød i deres sorte granit for at give farvespil og det satte idéen i gang. (og Obo havde faktisk også forslået det i spøg). For vi vil gerne have mørke skæver, men havde brug for lidt farvespil i dem så det ikke blev for mørkt. Og så var det vi kom til at tænke på Maria’s forældre der for nogle år siden havde fået lagt skærver som hed Blå Rønne.

 

Altså ned til dem og kikke på farven. Og der fandt vi endelig den skærv der passede os. Blå Rønne brydes ved Rønne på Bornholm og er en af Europas hårdeste granitter. Den er hovedsagelig blåsort med lidt rødmix i nogle af skærverne gående helt over til få enkelte røde sten. Det er denne variation der giver det flotte farvespil i stenen og lige det vi stod og manglede.

 

Så Maria måtte igen have fat i sin Far og hans trailer og han venter ikke med at ride til næste dag, så fredag over frokost, holdt han her med det første ton og så var det bare om at gå i gang med at skovle, så han kunne køre ud igen og hente det næste læs. Camilla skulle selvfølgelig med ud i Grusgraven for at se de kæmpe store bulddozere der læsser her, det er noget lidt andet end de små maskiner vi er vant til at se omkring osJ Indtil nu har vi lagt 2,8 ton men vi regner med endnu et til to ton før laget er tykt nok.

 

Nu mangler vi blot at få lagt på det sidste stykke og så få vores kant limet på. Vi har gjort forarbejdet og spændt dugen fast til stenen med bøjlebånd. På den måde kan vi lægge flisen så den klæber på ½ sten, ½ dug og ligger holdbart med et ordentligt fæstegrundlag.

 

Og så tror vi nok at vi lige skal sidde lidt ned og slappe af med en kold et eller andet inden vi forsætter med næste del af projektet, nemlig at få filterprojektet skudt i gang (forlængelse af filterhus, så der bliver plads til begge forfiltre og filtre mv), men mere om det senere når vi går i gang…eller er færdige afhængig af tiden til opdateringJ

 

Her er lidt billeder af hvad der er sket siden sidst:

 

26-07-08

Skyggedæk/Gangbro

Her i weekenden blev vi færdige med at lave skyggedæk/gangbro over dammen så koi’erne kan svømme i hhv. sol og ind under og få skygge afhængig af hvad de helst vil. Og vi må sige at det har været en succes på alle måder. Koi’erne elsker det og ungerne ikke mindst. De kan nemlig gå ud på broen og sætte sig med fødderne i vandet og så kommer koi’erne susende og sutter på tæerne. Så de sidste par dage har Camilla og hendes vender været totalt opløst af både at svømme i hendes 15.000 liters pool men også af efterfølgende at ligge og sole sig på broen med fødderne i vandet. Patrick synes nu heller ikke det nye skyggedæk/gangbro er så ringe endda. For Maria havde lovet ham en hængekøje og den er fed at ligge i efter en varm dag og bare flade ud og nyde vores bonsai og  koi’er i Indtil videre står hængekøjen på et stativ for jorden skal sætte sig ordentligt over det næste års tid før der kommer pæl ned til en rigtig mexicaner køje.

Ren afslapning

Der blev brugt mange timer

Så de var helt opløst til sidst

Overdækning af dammen

Samtidig med at vi fik lavet skyggedækket fik vi endelig fundet en overdækning vi var tilfredse med. Vi har jo længe gået og luret på hvordan vi skulle greje hejren for der er gang i de fugle her og som regel står de oppe ved søen eller nede ved åen og spiser og flyver lige over for at checke for dessert. Så det er vigtigt at dammen er dækket godt til når vi ikke er hjemme. Det løste sig faktisk da vi lavede gangbroen. For vi havde været i SuperKoi og købe skyggenet som var meningen at vi bare ville lægge ud til vi fik lavet nogle letvægtsrammer i aluminiumsprofiler. For at det var til at styre hæftede vi det på nogle lægter. Det viste sig så da vi havde lavet det og det skulle på plads at det første lægte kunne ligge op ad/lige inde under gangbroen og den sidste kunne spændes mod granitkanten på dammen. Og så er vi faktisk så tilfredse med udseendet at vi nok lige venter med at få lavet rammer, da dette er nemt og enkelt og ikke fylder meget foldet sammen.

Her er overdækningen rullet af og ses ved gangbroen

Sådan ser det ud når dammen er dækket til

Fiskene kan stadig ses af os i skrå vinkel men oppe fra er de "usynlige"

Havedam
En ide bliver til
Tidligere Dam
Nuværende Dam
NaturPytten
Fiskene
Fiskehejre
Egne erfaringer
Links
Webcam
Dagbog
Dam Data
Filter
Koi Pond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt Tossehuset før du benytter/kopierer informationer ©