www.TOSSEHUSET.dk

Menu
Forside
Bag facaden
Havedam
KoiHold
Bonsai
Dyreparken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her kan du læse om hvad vi går og foretager os her i Tossehuset.

 

Side 1

03-2004 til

07-2004

Side 2

08-2004 til

12-2004

Side 3

01-2005 til

04-2005       

Side 4

05-2005 til

06-2005

Side 5

07-2005 til

09-2005

Side 6

10-2005 til

12-2005

Side 7

01-2006 til

06-2006

Side 8

07-2006 til

09-2006

Side 9

10-2006 til

12-2006

Side 10

01-2007 til

03-2007

Side 11

04-2007 til

06-2007

Side 12

07-2007 til

12-2007

Side 13

01-2008 til

06-2008

Side 14

07-2008 til

12-2008

Side 15

01-2009 til

....

SIDE 1

18-07-04

Vi har endelig fået taget os sammen til at få taget nogle billeder af vores små nye fisk. Tja, de er ikke helt nye mere, for de er købt for hhv. en måned og 14 dage siden. Årsagen til købet var det møgdårlige vejr som holdt os inde. Noget måtte gøres. Derfor kørte 3 koi-tosser på indkøb. Hos den lokale forhandler købte vi en showa og en soragoi og hos Nr. Koi i Hillerød købte vi en koromo, doitsu orenji ogon og doitsu goshiki. De er alle mellem 14-18 cm og går pt. i et stort akvarium. Det er rigtig sjovt at se dem på en anderledes måde end i dammen og vi kan allerede se at de er vokset og at f.eks den sorte farve på showaen er kommet meget mere frem. Og vi ved allerede at soragoi’en er en pige, for pludselig væltede det ud med bittesmå æg. Meningen er at de skal gå indendørs hvor vi kan fodre på dem vinteren igennem og nyde dem. Til foråret skal de så sættes ud i dammen. Vi har derfor tænkt os at bygge et indendørs bassin på vores værksted på et par tusind liter som vi kan bruge til små koi’er vinteren over og som karantænebassin om sommeren, da vi ikke tør putte nye fisk i dammen før vi selv har haft dem i karantæne, uanset hvilke forhandler de kommer fra.

Blackie 14cm.

Zazu 18cm.

Gylden 16cm.

Speedy 15cm.

Perle 19cm.

 

Udover at nyde vores fisk indendørs og udendørs har vi knoklet for at få det sidste færdigt i bedet. Det der med at se den ”indre sten” for sig i går da vi flyttede rundt blev mere til et ”indre stenskred” så vi opgav de sidste og ventede til i dag. Så var den der til gengæld og nu siger ryggen også at der ikke skal flyttes mere rundt på dem! Det blev også til en lille bakke med en sten for Camilla’s vedkommende for det mente hun manglede lige netop der og det brugte hun rigtig lang tid på at lave og var pavestolt da der i morges sad en snegl på hendes bakke.

 

Vi har også fået gang i vores bambuspost. Vi har gravet en balje ned dækket med net og lagt granitskærver og en vandsten, så vi har endelig fået rislen i haven igen – skønt.

Sidst men ikke mindst har vi fået ryddet alt det sidste skrammel væk fra området og fået planeret jorden så godt som muligt. Vi har også gravet græstørv op langs dammen, for med elhegnet kan vi ikke komme ind og slå græs tæt på dammen. Det ender nok med skærver, men vi tænker lige… 

Der er kommet liv i bio-reaktoren igen, efter at havde stået et par dage er ammoniak niveauet faldet og der er kommet nitrit i tønden, så forsøget er ikke helt dødt, når ammoniakken er faldet lidt mere vil vi begynde at fodre (i små doser via dosseringspumpe).

Nitrit og ammoniak fra Bio-reaktoren

Nitrit og ammoniak fra dammen.

 

 

 

16-07-04

I dag har Patrick været ovre hos Marias forældre og hjælpe med at lægge en ny græsplæne, da det ikke var mere end ca. 140 m2 havde de valgt rullegræs, genialt produkt, det tog kun 3 timer for 3 mand, inkl.. øl og kaffepause, så var der en ny plæne (forarbejdet med at plane ud, var lavet). Der var et par kvadratmeter tilbage som vi fik med hjem, det var lige nok til vores skråning ved dammen.

Skråningen som bare ikke vil tage imod græs frø.

ca. 10 m2 rullegræs.

Bingo, det var det - tak morfar.

Nu ligner resten af græsset bare noget der er løgn ;-((.

 

Mens Patrick hyggede sig med Svigerfar og Svoger, tog Maria et smut ud til Kastanie Gårdens planteskole for at finde lidt vækster til haven.

Det blev da også til et par små træer med en indre bonsai der bare måtte med hjem, så efter et lynkursus i bonsai beskæring, ræser Maria hjem for at klippe i de sagesløse stakler ;-))

Sørg for en behagelig arbejdsstilling.

 

Nu mangler der bare lidt ståltråd, og et par billeder mere, men vi føler os allerede i en indre Zen lignede ro ;-))

 

14-07-04

I går ringede Maria’s forældre og spurgte om vi ville have nogle stedsegrønne planter. Det kan man jo ikke sige nej til så vi snakkede om at vi kunne sætte dem i nogle krukker til vi var klar til at plante. Hvad vi ikke var klar over var at det drejede sig om 10 store og gamle planter, så vi måtte i gang med at plante med det samme.

Det var egentlig meningen at vi skulle have planet stykket ud, men det var der ikke tid til så vi blev hurtigt enige om at få planterne i jorden og senere plane ud.

Kl. 23.00 i går aftes var vi så færdige. Og pudsigt nok viste det sig at være et held at vi ikke havde tid til at plane ud. Området ligger nemlig fint nu med små forhøjninger og sænkninger, præcis sådan som vi gerne ville have men ikke ville kunne have lavet ligeså naturligt selv ;-)) 

I dag har vi så tilføjet lidt farve og en enkelt bambus samt acer…og så selvfølgelig nogle granitsten der stort set er sat som de faldt da vi ”kastede” rundt med dem.

Nu vil vi så gå og kikke lidt på bedet for at finde ud af om der skal være vand i form at en sten, bambuspost el. lign, men er ellers godt tilfredse med at have fået gjort noget ved området.

Vores nye planter, de nåede knap nok ind i haven før Maria kastede sig over dem.

Så kom de på plads --- næsten.

God nat.

Så kom planterne på plads.

Og lidt granit.

Her "kunne" der være en lille bæk og hyggepyt.

 

 

 

13-07-04

Så skete det med Bio Reaktoren, den døde ;-((. Første forsøg er mislykkedes der var IKKE kommet gang i omsætningen af ammoniak, da vi begyndte at "fodre" eller også har vi "fodret" lidt for kraftigt, for nu er ammoniakken skyhøjt, og ingen nitrit.

Heldigvis er denne måling ikke fra dammen.

 

Men vi prøver igen, denne gang med mindre doser NH3, og ikke som vi er blevet foreslået af et par venlige sjæle, med morgen-urin ;-))

 

 

10-07-04

Så begynder der at ske noget i vores "bio reaktor"(vores forsøg på at starte en biomasse kunstigt op), de første par dage var der ingen tegn på lavere ammoniak, men så i dag var prøven ikke nær så grøn som den plejer at være, fluks blev der taget en nitrit test af vandet. Det kan godt være at det var ønsketænkning, meeen det så ud til at der var en lille bitte smule nitrit, det kunne tyde på at der er en omsætning i gang. Nu kommer den svære del af forsøget, nemlig at fodre biomassen, i dag er der derfor lavet en blanding af 10L damvand og ½ml. 3db. salmiakspiritus, hvoraf kaldnesen har fået ca. 4-5 liter i løbet af dagen, her til aften ligger vi stadig på ca. 0.25 mg/l (NH4) og en dosseringspumpe vil blive monteret inden sengetid.

 

 

 

 

04-07-04

Vi har investeret i det ultimative havedams udstyr, når man som os hiver bunddrænshætten af i tide og utide, må man jo også kunne sætte den på igen uden at risikere forfrysninger i div. udsatte legemsdele. ;-))

3mm våddragt

Så er spørgsmålet bare: hvem af os der skal dykke.

 

 

03-07-04

Først en lille advarsel,  halm ikke noget man bare kaster sig ud i,(se evt. her) uden at vide hvad man gør. Dermed ikke sagt at vi ved hvad vi gør, men vi prøver os frem langsomt. Grunden til at vi vil prøve halm er at få dæmpet trådalgerne, samt få sænket vores PH som er lige i overkanten (næsten 9 ) Vi er startet med ca. 250 gram halm puttet i en af de poser man bruger i vaskemaskinen til sokker og andre småting (selvfølelig nyindkøbt, da bare den mindste rest af Patricks sure sokker ville slå alt ihjel ;-)). Vi tager dagligt målinger af vandet, de seneste viser:

PH- Tæt på 9

KH- 16

Ammoniak(NH4)- 0

Nitrit(NO2)- 0

Nitrat(NO3)- 0

Fosfor(PO4) - 0

Ilt- ca. 10mg/L

 

Vi har stadig ingen ammoniak (muligvis grundet de mange alger) i vandet, og da filteret umuligt kan være oppe og kører biologisk endnu, er vi nu i gang med kunstigt at starte 50 liter kaldnes op med en biomasse der kan være klar når ammoniakken viser sig.  Det er kun teori men hvis det virker bliver vi glade: 120 liter damvand er(i går) blevet fyldt i en plasttønde med 50 liter kaldnes, dertil er så tilsat 1 ml 3dobbelt salmiakspiritus (24,5% NH4) hvilket har givet en ammoniakværdi på ca 1 mg/l. En 2000L/h pumpe sørger så for cirkulation samt lidt ilt, vi har med vilje ikke sat luftpumpe på da det måske vil brænde ammoniakken af, og lige i dette tilfælde har vi brug for NH4 når vi tilsætter biostart til tønden, når kaldnessen er kommet i cirkulation (det kan godt tage en dag eller to). Hvis det så virker skulle det så være muligt at måle NO2 (Nitrit) og derefter NO3 (Nitrat). Kunsten/udfordringen her bliver at tilføre nok NH4 til at holde processen i live uden at slå den ihjel, for som vi ved kan en biomasse dø uden mad i løbet af få timer. Når der så er det mindste tegn på ammoniak i dammen er planen så at hælde de 50L kaldnes (uden vandet) over i Nexusen hvorefter biomassen burde regulere sig ind efter de nye forhold.

Alt dette er kun en tosset teori men man lærer ikke noget uden at prøve

Når vi skal tilsætte biostart til forsøget vil vi selvfølelig også give filteret, bare sådan for en sikkerheds skyld. Vi kan jo håbe at det kommer i gang af sig selv.

50 Liter Kaldnes i vores "Biomasse reaktor"

Hej gir' du et kys.

VI VIL OGSÅ HAVE EN LØFTETUR

na na na naaa na

 

 

30-06-04

Salt eller ej, det er spørgsmålet:

De sidste par dage har vi her i Tossehuset brugt meget tid på at cykle rundt på internettet og læse om fordele ved at bruge salt i havedammen kontra at køre som vi gør uden salt og vi er meget i tvivl.

Årsagen til det hele har været at vores Chagoi Zetus i et par dage ikke har været på toppen, har klappet finnerne, gnubbet sig og ikke haft særlig stor appetit. Men bare sådan lige at kaste sig ud i en formalin/malakitkur igen ønskede vi ikke, da vores nye Nexus ikke er kommet i gang biologisk endnu. Vi har derfor prøvet at give ham og vores Tancho Kohaku der stadig er noget rød et saltbad ( 2% i 2-3 min.) nu over 3 dage og synes det virker. Vores chagoi er oppe og tigge om mad igen og vores Tancho Kohaku er ikke nær så rød.

Da vi søgte på nettet omkring salt behandlinger mv. fandt vi denne side: www.fishdoc.co.uk se ”fish desease treatments” og dernæst ”salt”, hvorunder der står en hel masse om fordelene ved salt. Ligeledes fandt vi www.koi.no  hvor der under ”koiapoteket” også står skrevet hvilke parasitter salt/saltbad hjælper mod samt doser til forskellige behandling.

Og ikke mindst er vi meget i tvivl fordi de japanske fisk går i en saltkoncentration fra de hives op af mudponds og til de sælges , dernæst går de i saltopløsning hos nogle forhandlere førend de så kommer til vores havedamme, som regel uden salt. Og da de japanske koi’er (synes vi her i Tossehuset) er noget sartere end f.eks de Kinakoier vi tidligere har haft, så er det nok værd at overveje som løsning/forebyggelse af problemer.

Men vi svinger lidt mellem salt i havedammen (0,1-0,3%) eller f.eks en kur til alle fisk en gang f.eks hver 14. dag. Ulempen ved salt i dammen må være at man udelukker brugen af Formalin(da det kan sprænge fiskens lever), i forbindelse med medicinering.

Vi vil gerne høre jeres synspunkter og kom derudover gerne med jeres erfaringer omkring salt eller ej.

Derudover har vi fået leveret en sæk byghalm fra det jydske (tak Kjell) til et forsøg på trådalgebekæmpelse, samt 50 liter Kaldnes som vi kunstigt (uden kontakt med dammen) vil  forsøge at få en velfungerende biologisk proces op at køre, så den er klar når der kommer lidt ammoniak i dammen. Men meget mere om det senere.

 

25-06-04

Jubii, Maria er glad som et lille barn. Vi faldt over en  DVD i SuperKoi.:

Nigata Secrets med Geoff Kemp som tillige indeholder hans tidligere DVD Koi Secrets. Koi secrets har vi haft lånt af Hyggedam og den var svær at aflevere tilbage. Geoff Kemp tager dig på tur i de forskellige arter og hvilke ting du skal kikke efter når du køber koi (bodyshape, pattern showkoi vs. Pondkoi) og meget meget mere. Den nye om Niigata området tager seeren med til Niigata til årets høst hos nogle af de meste kendte opdrættere og er utrolig spændende. Køb den, den kan varmt anbefales og kan ses igen og igen og igen…

Nyt link:

Efter at have set Niigata Secrets og efter at have ledt efter art på vores nye beboer har vi cyklet meget rundt på JapanKoionline hvor der også er en oversigt over de forskellige opdrættere og hvad de står for.

 

24-06-04

Da vi købte vores doitsu platinium ogon faldt vi for hans helt hvide bløde ”hud” og totalt lige skælrække. Ham måtte vi bare eje, for han var flot og så hvid at han faktisk får de andre ”hvide” til nærmest at være skummetmælkshvid/fesenhvid ;-))

Men da vi købte vores anden fisk var det mere en fascination, vi kan faktisk ikke rigtig finde ud af om hun er flot eller grim men er enige om at et eller andet ved hende er fascinerende. Men…vi ved ikke hvad art hun er. Vi har fået bud på at det er en kikokuryu muligvis beni. Denne nysgerrighed gjorde at vi nu har cyklet rundt på forskellige sider blandt andet keirinkoi samt japankoionline. Men de kikokuryuer som vi er stødt på har ikke lignet hende. Vi har lidt mistanke om at hun er en matsukawabeke, men døm selv og kom meget gerne med et svar hvis du sidder og tænker: ”Det er da klart en … hvorfor ved de ikke det” ;-))

Her følger et billede af hende samt en beni kikokuryu samt en matsukawabeke.

Vores ????

Beni Kikokuryu

Næppe

Beni Matsukawabake

Måske

 

Og så lige lidt billeder fra webcam i dag. Det er rart når nu vejret er så dårligt at man stadig kan sidde på den overdækkede terrasse og følge med eller som nu på webcam. En anden ting der gør at vi er utrolig glade for vores webcam er at vi kan følge vores fisk under vandet, eks. Se hvordan de svømmer om de er aktive, eller om de eventuelt skulle være syge eller have sår på f.eks bugen som man jo ikke lige ser på fisken selvom vi dagligt håndfodrer dem.

Nikita

Sne og Hotlips

Zetus

 

 

 

21-06-04

Vi var i går en tur oppe hos Superkoi, for at købe lidt PVC fittings og nogle luftsten til Nexusen, og øhh vi kom til at købe et par fisk til. Og der gik ikke mere end en time før de kom og spiste af hånden.

Doitsu Platinum Ogon ca.48 cm.

Kikokuryu ca. 43 cm.

Og så lige et nærbillede af filteret.

 

 

13-06-04

Dagen i dag er for Patrick’s vedkommende gået med at sætte hegn op ind mod naboen (De er ikke helt tilfredse med resultatet, det er for højt, for nu kan de ikke længere kigge ind til vores fisk fra deres terrasse ;-)), med de er altid velkommen til at kigge ind. ).  Et træls job fordi det er gamle rødder der skal graves i,  samt fjerne den ene væg på det tidligere hønse- nu filterhus for Thomas kommer med vores filter i morgen (Jubii).

Nexus filteret kan ikke komme ind af døren, så væk med væggen.

 

For Maria’s vedkommende har dagen været mere afslappende. Hun har skåret kanter ved terrassen så græsset ikke overmander vores lavendler. Derudover har hun fjernet ukrudt i de nye rosenbede i den tidligere køkkenhave. Efter vi fræsede er det de mest utroligt ting der dukker op i vores nye rosen-/jordbærbede.

 

Hun fik også tid til at fjerne en del algesuppe fra bassinet godt hjulpet af vores 7 beboere der synes at sådan en arm der er i vand op til skulderen er noget af det skønneste at ”smaske” på – hele vejen rundt om bassinet ;-)) Da vores stør dog også kom til for at tage del i løjerne måtte Maria ind imellem skubbe ham væk for han leverer altså et sugemærke af kaliber!

Når nu ikke der er noget mad, kan man jo altid lægge i arm.

Den ugentlige måling af vandkvaliteten.

 

 

 

02-06-04

Hyggedam har været på øen idag og kiggede forbi Tossehuset, hvor vi havde et par hyggelige timer. Snakken gik mest om det langhalsede møgdyr der hærger vores dam, og hvordan vi får ramt på den, på lovlig vis selvfølelig, meeen stegetider blev da også diskuteret ;-)) .

Vi har her til aften givet den sidste del af 4 dages kuren mod whitespot, hvor dammen er blevet behandlet morgen og aften. Så nu venter vi ca. 14 dage, hvorefter vi tager vores Tancho Kohaku (Bobo), som ser meget bedre ud, samt en af de andre fisk med op til Per (Superkoi) og får ham til at lave et par skrap.

3 stk. koitosser ;-))

Forhåbentlig sidste dag med blåt/grønt vand

 

 

29-05-04

Dagen startede med at vandet i dammen blev neutraliseret efter gårsdagens behandling med kaliumpermanganat. Det gøres ved at tilsætte brintoverilte i bestemt dosis samt et seriøst vandskifte! 

Derudover var vi en tur på besøg hos Super Koi for lige at snakke med Per om næste behandling og hvad vi gør derefter. Om eftermiddagen var vi bare så trætte og så gik dagen bare i fisk med hejrefantasier og total nydelse af vores fisk. Det er i øvrigt ligefør at Hotlips skulle have heddet Suge-Ellen, for hun suger så hårdt at man lige skal være opmærksom på hvor ens fingre er når hun er i nærheden ;-))

 

 

28-05-04

Så har vi fået vores Tancho Sanke ”Leika” hjem. For at hun ikke skulle gøre turen alene fik hun følgeskab af en anden dame, nemlig en kuchibene sanke som straks fik navnet Hotlips pga. sin dejlige kyssemund. Tja hvad skal vi sige…nogle koi’er be’r simpelthen bare om at komme med hjem ;-)

Her til aften er vi også påbegyndt intensiv behandling af hele dammen mod costia. Webcam har ikke været i stykker, men vandet blev efter tilsætning af ”medicinen” helt brunlilla og nærmest uigennemsigtigt. Samtidig havde vi travlt for Camilla har jo en 50 cm stør ved navn Luffe gående og de kan altså ikke tåle behandlingen. Han var dog nødt til at gennemgå en del af den for ikke at have nogen smitte i sig, og derfor var vi nødt til at stå klar til ”førstehjælp”. Når han begyndte at gispe skulle han lynhurtigt fiskes op og over i et andet kar med en fortyndet dosis. Og det har altså været noget af en opgave at holde øje med en brun fisk på bunden af en uigennemsigtig dam. Vi har derfor festet rundt med en flagstangsspot og lyst ned i vandet og derfor har webcam været slukket, for godt nok er vi tosser men vi er ikke idioter med lyst til selskab til sådan en leg ;-))

Når der er gået 12 timer skal vi neutralisere dammen igen og derefter skal koi’erne have 2 dages hvile før vi påbegynder behandling mod white spot mv. Derefter håber vi at vores mareridt er forbi og vi forhåbentlig kan begynde at nyde vores dejlige nye fisk.

Vi slutter derfor denne update med lidt billeder af vores 2 nye børn.

Hotlips

Luffe i sin palletank.

Nyt hejrenet.

Hejrenettet trukket tilbage.

 

 

 

26-05-04

Hejren fløj over her til aften men blev åbenbart skræmt over vores gyselige afskærmning, og det gør vi da også selv, men vi har da vores fisk i behold pt. ;-))

Vores Tancho Kohaku Bobo ser ud til at være i bedring, først nu tør vi tro på at han forhåbentlig får bugt med costiaen, der har angrebet ham helt vildt. Det er ufatteligt, men han kommer da stadig hen til os (lidt sky men alligevel) for at spise trods det at han nu 3 gange har været fanget ind og været transporteret væk fra dammen og op til ”Pers skadestue”.

Vi har taget lidt billeder af ham i dag til sammenligning, og selvfølgelig også af de andre når vi nu ”var i gang”.

 

 

23-05-04

Vi har fået flere mails de sidste dage, hvori vi er blevet gjort opmærksomme på at vores webcam ikke virker. Det gør det nu altså, vi har bare haft slukket.

Der er tidspunkter hvor vi f.eks har gæster omkring dammen som ikke vil på webcam, og vi værner selvfølgelig om deres privatliv ved at slukke ;-))

Nu ved I altså til en anden gang, at virker webcam ikke, er det ikke altid fordi det/de er i stykker men fordi Tossehuset  ”laver private ting" ;-))

Vores nye Nexus filter er lige på trapperne, Thomas (Koicenter Jylland) ringede i dag og fortalte at det kommer måske til ham på torsdag, og da han alligevel skal til Kastrup lufthavn for at hente en ny sending japan-koi'er vil han komme forbi med det.

Vores Tancho Kohaku har i dag været en tur hos Per (SuperKoi) og han mener det ser lidt bedre ud, men intet er sikkert endnu.

 

 

21-05-04

Vi har i dag været totalt ude af flippen. Vores Tancho Kohaku har over de sidste 2 dage fået det dårligere og dårligere. Det startede med røde pletter ved haleroden, men bredte sig over ryggen og nedefter i blodårerne og skællene begyndte at stå ud på den.. Vi tog derfor kontakt til EDO der straks formidlede kontakt videre til en konsulent på Sjælland som vi snakkede med. Han var yderst hjælpsom og mente at de beskrevne symptomer tydede på Costia, hvilket han gjorde os opmærksom på, kunne koste os fisken. Vi havde truffet aftale om at han kunne komme kl. 14.00. Men da Tancho Kohakuen pludselig begyndte at ”miste balancen” og svømme sidelæns for til sidst at lægge sig på siden på bunden turde vi simpelthen ikke vente så længe. I hast ringede vi til Super Koi og snakkede med Per, som bad os komme. Vi ræsede herop, lidt nervøs for hvordan han ville reagere når fisken ikke var fra dem, men til hans ros var han yderst proffesionnel. Han bedøvede fisken og tog flere skrab på den (den mand er altså bidt af bakterier og parasitter, hvad han ikke ved er ikke værd at vide;-)). Han konstaterede at den havde Baby Costia samt White Spot sporer. Baby Costia har bredt sig kraftigt under skællene og det ser absolut ikke for godt ud, den er hårdt angrebet. Fisken er derfor nu under intensiv behandling hvorefter resten af dammen skal have en tur. Så vi krydser fingre for vores dejlige nye fisk, der altså lige nu er meget syg med kun 50/50 chance.

 

 

20-05-04

I dag har to tosser brugt dagen på at grave, i hvert sit hul! Maria har gravet en 60 cm dyb rende fra vores nuværende bunddræns afgang til det nye filter der skal stå i hønsehuset. Og Patrick har gravet videre inde i hønsehuset for at være klar når vores nye Nexus filter kommer, Thomas (Koicetner jylland) giver os en leverings dag i morgen :-)). Og da Maria jo lige har gravet jord væk fra hønsehuset og brugt til at forlænge plateauet, var der jo passende mulighed for at lægge den nyopgravede jord her ;-))Da vi faktisk ikke har flere steder at gøre af jord længere opstod tanken meget passende om at lave et forhøjet bed langs naboen, eller evt. bakker. Det er faktisk underligt men her i huset svinger vi mellem at jord er en dyrebar mangelvare når vi pludselig står og skal bruge noget og efterfølgende får vi  ”tonsvis” i overskud uden at ane hvor vi skal placere det, når vi ikke lige står og mangler jord!!!

 

 

 

16-05-04

Vores Asagi (Kida) har et hak fra hejrens besøg. Det er de sidste dage blevet lidt rosafarvet og da Kjell og Laila (Hyggedam) var her, foreslog de at vi tog hende op og behandlede med klorhexidin salve. Altså måtte vi en tur på apoteket. Patrick beder om denne salve men apotekerdamen foreslår i stedet en anden salve, der får huden til at hele hurtigere. Patrick måtte så krybe til korset og fortælle at det nu ikke var menneskehud, men ”fiskehud” hvorefter hun skyndte sig at lange salven over disken ;-)) Under alle omstændigheder selvom vi nu også er stemplet som tossede på apoteket, så virker det, for hævelsen/det opflammede område har lagt sig og begynder at se fint ud heldigvis

 

14-05-04

Vi har haft koitossebesøg besøg i dag, Kjell & Laila (www.hyggedam.dk ) var på øen og lagde vejen forbi tossehuset, for lige at se hvordan en håndgravet koidam ser ud. Selvfølelig gik snakken om vores hejre besøg, og vi vil i morgen fluks få behandlet et sår på Asagien som begynder at blive lidt rødt i kanten. Tak for rådet.

Efter at have kigget på dammen, snakket om vores nye filter (ja, vi har bestilt et nyt filter- Nexus 300, mere om det i morgen) hyggede vi os med en bid mad, der var vist nok et eller andet i fjernsynet om nogle der sagde ja ;-))

Som sædvanlig – kan vi næsten sige- gik tiden alt for hurtigt, og jyderne måtte vende næsen mod fastlandet.

 

13-05-04

Vi tør næsten ikke at skrive det for så bliver vi måske ramt af nemesis, men det ser ud til at kuren virker. I går aftes da vi havde hældt Formalin/Malachite i dammen gik fiskene ned til bunden og trykkede sig. Men efter ½ times tid kom der liv i vores tancho kohaku og chagoi, og efter cirka 1 time svømmede vores hi utsuri og kohaku også i overfladen igen. Og i morges da vi var ude at kikke til dem svømmede alle rundt uden at trykke finnerne, på nær kohakuen der indimellem ikke bruger den ene finne så meget, måske svømmer den sådan eller måske er det hejren der er skyld i det, det ved vi ikke rigtig, men den er da aktiv, så vi håber og beder til at det hjælper, men tør endnu ikke drage et lettelsens suk.

Ja Ja, det kan godt være i er sultne.....

men i må vente lidt. Grundet medicinen.

 

Mht. hejresikringen så har kameraet kørt i dag og det lede kræ har ikke vist sit grimme fjæs så vi krydser fingrer for at den nye sikring holder. Desværre ligner det efterhånden et fort, så vi går og tænker og tænker og tænker over hvad vi kan gøre for at løse det problem.

Et andet problem er at trådalgerne er begyndt at vokse igen, vi er løbet tør for ECO-Pure, Lars (EDO) havde ikke mere på lager, da vi var derovre, men regnede med at få hjem meget snart, vi har derfor bestilt via hans  nye net-butik og håber snart der kommer 3 kg. med posten.

 

 

12-05-04

Medicinering er påbegyndt: Hvis du til aften har klikket dig ind på vores webcam har du ikke kunne se meget. Det er ikke vores cam der er noget galt med. Men hele dagen i dag har vores tancho kohaku stået stille på bunden, ligeledes kohakuen. Vi har været inde på koivet.com og kikket på symptomerne for forskellige sygdomme, meget tyder på fluke, men det kan også skyldes chokket efter mødet med hejren. Vi besluttede (efter et godt råd) at give dem en behandling med Formalin/Malachite. Nu sidder vi så og krydser fingre for at det virker og de får det bedre.

Vores hejreovervågning har desværre været ude af drift i dag, så vi har ikke kunne se om hejren har været her, men tror det ikke, der var ikke yderligere skader på dem. Men nu hvor vi efterfølgende har checket dem alle sammen op ser skadesopgørelsen ud som følger og var noget større (omfattede flere) end først antaget:

 

Tancho Kohaku: 2 små ridser i spotten.

Chagoi’en: Den har fået ridset/skrabet skællene i en lodret linie på et par cm.

Hi utsuri’en: Den har et hak ved den ene gælle samt et i nakken. Den virkede dog som den mest friske i dag, hvilket er helt utroligt taget i betragtning at hun er hårdest ramt.

Kohakuen: Har fået en ridse over det ene øje.

Asagien: Ser ud som om den er gået fri med et enkelt skel løsnet (det er ikke sikkert det er hejren).

 

 

11-05-04

Hejren har været her

En noget trist film (2,2 min. 3,9 MB) vi har at vise her til skræk og advarsel for alle havedams ejere. Fiskehejren landede i dag og trods liner i 20, 40 og 60 cm samt elhegn i 10 og 20 cm, lykkedes det den alligevel at tage Maria’s lille koromo og derudover give vores Kohaku et hak som vi håber og beder til er overfladisk, samt ramme vores hi utsuri ved gællen samt i nakken, så overlever hun er det et mirakel. Resten af aftenen er derfor gået med at sætte strømførende hegn op længere ude. Det skulle helst afholde den fra at lande, og såfremt den lander skulle den ikke kunne komme så tæt på dammen at den kan nå fiskene. Vi var inden vi satte disse op inde på Havedammen.dk for at læse om hejren. Men de forslag der lå der kunne vi jo se på vores overvågningsfilm ikke holder i virkeligheden. Den er virkelig snu og kan sagtens lange ud gennem de linehøjder som foreslåes, det var jo dem vi startede med. Vi har også været ude for at måle hvor den har stået, hvor langt ud i vandet den har kastet sig mv. så vi bedre kan planlægge vores modangreb. Nu håber vi dælme at det lykkes os at ”tæmme” den. Maria er totalt klar til at sætte 220 v på og grille den og bagefter æde den i triumf!!!

En lidt kortere film her(56 sec. 1,6MB), af selve ædegildet.

Den nye hejresikring.

 

 

10-05-04

Elhegn er sat om omkring dammen:

I dag blev en totalt stresset dag. Da de små fisk var puttet i havedammen gik den ene af vores katte helt amok. Hun vandrede omkring bassinnet og daffede ud på må og få efter de små fisk der ikke er så store og derfor godt kan svømme op på det plateau vi har i dammen. Det gik specielt helt galt om eftermiddagen hvor hun fllåede i folien efter Maria’s lille koromo der havde gemt sig i en lille fold skræmt fra vid og sans. Nu var gode råd igen dyre (de blev det i hvert fald).

I hast måtte vi ræse ud til Kastaniegårdens Planteskole og købe et elhegn. Hjemme igen kæmpede vi en brav kamp for at få de forbandede plastikpinde til bare at stå rimelig lige, men det lykkedes da nogenlunde til sidst. Senere på aftenen fik vi syn for at elhegnet virkede: Vores kat kom fisende hen mod hegnet klar til at fange fisk og fik noget af et chok da hun fik stød. Vi har ikke set hende i nærheden siden.  Elhegnet sælges som katte- og hejresikring, men det er vi nu ikke helt sikre på. Den øverste line tror vi er for lav, så vi venter lige med at fjerne fiskelinerne til vi har syn på sagen (vi kameraovervåger jo dammen pga hejren hver dag). 

Elhegn i 10 og 20 cm, samt fiskeline i 40 og 60 cm. Det må da kunne holde alt væk.

 

Vi har købt mere granit til havedammen:

Da vi var ude for at købe elhegn købte vi også lige 200 kr ganit med hjem. Det er brugt til at lægge på plateauet i midten i hjørnerne af dammen så de små ikke kan svømme så tæt på kanten på en fladvandet stor overflade hvor der er større chance for at katten napper dem. samt få placeret de forskellige sten så de var ”børnesikre”.

 

 En sød lille historie om totalt håndtamme koi’er:

Om eftermiddagen da vi kom hjem skulle vi fodre fisk. Da vi havde stukket hånden i vandet kom vores hund og drak af vandet i dammen og slubrede højlydt. Alle koi’erne gik helt amok og søgte hen imod hende i stedet for. Vores chagoi gik tættest på Sascha og suttede hende på næsen. Det forskrækkede hende så hun bakkede væk fra dammen. Maria beroligede Sascha der igen gik hen for at drikke. Men denne gang suttede chagoien på Saschas tunge hvorefter hun gav den et ordentligt slik henad ryggen, og chagoien flyttede sig overhovedet ikke fra hende!

 

 

09-05-04

For 14 dage siden tømte vi dammen for vores kina-koi’er som blev byttet væk hos vores lokale fiskehandler:  Kastaniegårdens Planteskole (de er i øvrigt allerede solgt alle sammen). Byttehandlen blev japanere i 20 cm. størrelse  og et par små i 15 cm. (som nu går i vores 1.000 liters børnehave bassin). Per har nemlig også fundet ud af at der er et marked på Sjælland for koi-tosser der kun vil have japanere og han har derfor indrettet en separat afdeling med separat filter til hvert salgskar. Her har han koi’er gående som kommer fra Hirasawa og Shinoda. Mon ikke han nok skal komme godt fra start med det projekt.

3 af de nye indbyggere i "børnehaven"

 

 

Da fiskene var væk fra vores bassin var der godt nok tomt. Kun vores Stør var tilbage og han blev helt gak i låget. Han begyndte at svømme den samme rute igen og igen så vi til sidst måtte kaste mad ud i stedet for at håndfodre så han skulle bruge tid på at finde mad. Nu kunne dagene altså bare ikke gå hurtigt nok.

 

Først mødtes vi med "Hyggedam" i det sædvanlige vejkryds, da de tvivler på vores stedsans ;-))  herefter satte vi kursen mod Koicenter Jylland for at besøge Thomas og se på hans udvalg af fisk. Her begyndte købetrangen at melde sig. Thomas havde nogle ufattelig flotte/smukke kohakuer gående, de var simpelthen så knaldrøde i farven at vi ikke kunne modstå dem så der røg en i kurven. Vi havde også lovet Camilla at lede efter en hi-utsuri og vi var lettede da vi fandt en rigtig flot en som faldt i hendes smag og til en rigtig fornuftig pris. Derefter besluttede vi at holde lidt igen, vi vidste jo at vi også skulle hente vores fisk hos EDO-Koi og vi tør ikke pt. grundet vores filter (og derudover vores økonomi) at fylde for mange fisk i dammen. Alt i alt har Koicenter Jylland rigtig flotte fisk og optimal service, så vi har ikke været dér for sidste gang.

Vores nye Kohaku: Nemo 25 cm.

Og Hi-Utsuri: Nikita 25 cm.

Nemo og Nikita

 

 

Efter Thomas kørte vi til Hyggedam ver. 2 for at få lidt mad i skrutten og ”inspicere” deres nye dam  (vi var jo trods alt med til det første spadestik) Her fik Camilla endelig lejlighed til at se hvor store fisk bliver og hun var ikke til at rive væk, specielt deres nye yamabuki ogon på 70 cm tog kegler da den kom og spiste.

Det ser lovende ud, det skal nok blive flot-- som sædvanlig.

 

 

Herefter gik turen til Edo-Koi v/Lars for at hente vores fisk.. Efter at have kikket på udbudet besluttede vi at beholde asagien og chagoien men bytte resten til en rigtig flot Tancho Kohaku på 40 cm. som vi bare måtte have med hjem samt en rigtig rigtig flot lille koromo, mod et lille ekstra dyk i pungen. Camilla forelskede sig i øvrigt i en rigtig smuk kohaku og med bedende øjne fortalte hun os at hun bare ønskede sig den SÅÅ meget. Og den var også et rigtigt pragteksemplar og utrolig smuk. Men… prisen var 45.000, så vi blev enige om lige at vente lidt (LÆNGE) med at opfylde det ønske.

 

Hjemme på øen igen fik vi endelig fyldt fisk i dammen igen og det var skønt at se hvordan vores stør igen helt livede op. Og det gjorde vi sandelig også da chagoi’en og tancho kohakuen kom op og spiste af vores hånd allerede efter 1 time i dammen. Stor succes, og i dag søndag har de alle været oppe og tage af hånden.

Tancho Kohaku: Bobo, 40 cm.

Asagi: Kida, 30 cm.

Chagoi: Zetus, 40 cm.

 

Maria's lillebitte Koromo: Lucky, 13 cm. Spist af hejren 11-05-04 øv øv

 

Vi var ellers ret enige om at før vi får et bedre filter skulle der ikke flere fisk i dammen.

 

Der var bare lige det lille ”men” at Thomas (Koicenter Jylland) havde en dejlig tancho sanke gående og den ville simpelthen ikke ud af Maria’s tanker. Patrick var da heller ikke svær at overtale til at vi skulle kontakte Thomas for at høre nærmere om den. Thomas var heldigvis klar over hvor utålmodig Maria er med sådan noget så i løbet af kort tid havde vi billeder på den som vi sad og kikkede på. Vi ved godt at den ikke har en klar afgrænset plet og at den har en lille rød plet andetsteds, men prisen var yderst favorabel og servicen i top så vi slog til…og så var det jo altså Mors Dag i dag hvis nogen skulle være i tvivl (tak Patrick).

Vores kommende 45 cm. Tancho sanke

Lidt af udbudet hos Thomas

 

 

 

 

 

12-04-04

Så har Maria været i gang ved dammen, Patrick har desværre arbejdet det meste af påsken (det blev kun til at fjerne de gamle rødder fra syrenerne), men nu er plateauet ved  dammen udvidet så det kan nå at sætte sig før vi skal grave op til den nye dam.

Jorden er kommet oppefra hønsegården, samt fra udgravningen til fliser under Camilla's svømmebassin.

Så mangler der bare noget hegn og lidt græs.

Maria knokler, så nu glæder hun sig til at komme på arbejde og "slappe af" ;-))

Det begynder sgu da at ligne noget.

 

 

07-04-04

Da de to muldvarpe fra Hyggedam i deres dagbog har skrevet om os og hentyder til dykkerbriller, må vi hellere komme ud af busken og forklare hvad det hele handler om, nemlig et af vores tosseprojekter, som vi ellers hidtil har hemmeligholdt.

Det hele startede sidste år…..

Der kom ikke nok vand i filteret, ahha der må være en prop, og da trådalger var blevet et problem, hev Patrick hætten af bunddrænet, oppefra, for at kunne rense denne vej, hvad han ikke lige havde tænk på var at hætten skulle på igen, og det er her at dykkerbrillerne bliver fundet frem. Her kan du og Kjell se hvordan det kan gøres: klik her, 2,4 mb

Tilføjet 08-04: og da der åbenbart er tvivl om Patricks evner som dykker er her (456 KB .WMV) et bevis på at bunden blev nået ;-))

Det eneste lille problem var at det var efterår og vandet var pis.. koldt, det var så koldt at Patrick kom op med to navler, og måtte vente et døgn før han kunne tisse som en mand igen ;-))

Patrick vil selvfølelig gerne finde dykkerbrillerne frem igen for at hjælpe med bunddrænet hos Hyggedam, hvis de så til gengæld finder bassinvarmeren frem og indstiller termostaten på 25 grader. ;-))

Ellers kunne dette være et nyttigt link: www.msdyk.dk

 

 

04-04-04

Hvad laver tosserne en regnfuld søndag, de tager selvfølelig på en lille udflugt til Superkoi ved Roskilde, for at se vinterens ombygning. Men i stedet for at stikke hovederne i vandet for at kigge på fisk, stak vi hovedet ned til diverse filtersystemer, og lurede lidt på deres versioner af filtergrave som var flotte og inspirerende. Vi troede ikke de kunne lave flottere udstillinger, men de har gjort det igen, absolut Danmarks flotteste udstilling.

Det endte da også lige med at vi fandt 150 kg granit til vores bed i forhaven, som Maria & Camilla legede med mens Patrick fældede syrener. Undervejs ved nedrivningen af hønsehuset dukkede dette fyrtræ op som står på naboens grund. Vi forestiller os at det vil være enormt flot, såfremt vi kan få fældet træet der står foran (men det er altså naboens, så vi må ind og spørge MEGET pænt). Forestil Jer engang at få 30-40 år forærende som baggrund for vores japanske mini-have anlæg…

PS. Det regnede hele dagen, men pyt, vi elsker jo vand :-))

Bemærk kæmpefyren (th) i naboens have, den kommer til at stå flot sammen med den nye dam.

 

 

03-04-2004

Klargøringen af området omkring den nye dam er begyndt, hønsehuset skal væk, nyt hegn, og lidt græs til at starte med.

 

 

28-03-2004

Vi har været ude og sige hej til fiskene, de må dog vente på maden, vandet er stadig for koldt, selv om de tiggede. Se en lille film her. (5 sec. 570KB Format:AVI). Eller denne (15 sec. 4,6 MB Format:MOV)

 

26-03-2004

Blev en begivenhedsrig dag. Tidligt om morgenen kørte Patrick af sted mod det jyske for at hente Maria, der var på kursus i Silkeborg. Med en sum skattepenge brændende i lommen og store forventninger, satte vi kurs mod EDO-koi for at købe fisk. Desværre måtte vi vente en lille time på at Lars lige skulle ekspedere en svensker først (et lille tip til evt. terrorister: skulle I have lyst til at møde Allah, så gør det på Øresundsbroen, for svenskere kan fandme være irriterende).

 

Endelig blev det vores tur til en snak med Lars. Koi’er røg op i baljen og tilbage i bassinet igen og nye blev hevet op, for vi havde svært ved at bestemme os. Jo, Lars er bestemt en tålmodig mand. Desværre var vores oprindelige forventninger til prisklasse ikke helt som håbet. Men der var da store fisk nok til at Maria et par gange blev sendt ud for at ryge og dæmpe hendes trang til at tage fat på næste års forventede skattecheck :-))

Det endte med 6 nye beboere til pytten, og enighed om at vi er nødt til at tage turen til det jyske når Lars får nye sendinger hjem. Vi fik også købt noget ECO-Pure, det skulle gerne virke mod trådalger, som vi var meget plaget af sidste år, samt lidt PRO 100  som gerne skulle forebygge evt. bakterie angreb, her i foråret.

De 5 små ca. 20-25 cm

Og vores nye yngling i midten en Chagoi ca. 30 cm

 

 

Næste stop på turen var en "Net-date". Vi havde aftalt at mødes med Kjell & Laila fra Hyggedam, og vi var noget spændte på at se hvad de var for ”nogle fisk”.

Aftalen var at vi skulle mødes i et bestemt vejkryds og efter at have været en tur i Tilst, fandt vi dem da også :-)) Efter at have hilst på de 2 underlige fisk kørte vi over til Kim og Sanne (tak til dem fordi vi måtte komme og se.) som passer Hyggedams fisk, indtil de selv får taget sig sammen til at putte spaden i jorden. ;-)

Det var nogle flotte store fisk der mødte os og pludselig virkede vores nyindkøbte fisk som nyudklækket yngel. Og filteret…Patrick har hele natten ligget i søvne og kærligt hvisket Hydra ;-)) Nu er det ud med palletanken, og ind med et rigtigt filter, inden vores nye fisk bliver for store.

 

Vi sluttede dagen af hjemme hos Kjell og Laila. Her skulle vi bare lige se pindene i jorden og have en kop kaffe. Godaw do: Det blev til fire hyggelige timer, hvor vi snakkede koi'er, filter, damopbygning og meget andet. Og vi prøvede da også at lære et  par ”koi-nuts” at bruge en spade, meeeen de skal nok være glade for at der kommer en maskine på torsdag ;-)) Det var rigtig hyggeligt og helt sikkert ikke sidste gang vi tager over for at ”inspicere” Hyggedam ver. 2.

Håndfodring i opvarmet vand

Ja ja Kjell, bare en 20-30.000 hug mere så er den ved at være der.

 

 

 

 

Havedam
En ide bliver til
Tidligere Dam
Nuværende Dam
NaturPytten
Fiskene
Fiskehejre
Egne erfaringer
Havedams link
Webcam
Dagbog
Dam Data
Filter
Koi Pond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt Tossehuset før du benytter/kopierer informationer ©