www.TOSSEHUSET.dk

Menu
Forside
Bag facaden
Havedam
KoiHold
Haven
Dyreparken

Side 1

03-2004 til

07-2004

Side 2

08-2004 til

12-2004

Side 3

01-2005 til

04-2005       

Side 4

05-2005 til

06-2005

Side 5

07-2005 til

09-2005

Side 6

10-2005 til

12-2005

Side 7

01-2006 til

06-2006

Side 8

07-2006 til

09-2006

Side 9

10-2006 til

12-2006

Side 10

01-2007 til

03-2007

Side 11

04-2007 til

06-2007

Side 12

07-2007 til

12-2007

Side 13

01-2008 til

06-2008

Side 14

07-2008 til

12-2008

Side 15

01-2009 til

....

SIDE 10

 

 

18-03-07

Ja så kunne vi altså ikke dy os for at se hvad Lars havde fået hjem af spændende ting og sager og ikke mindst samtidig lige møde andre koi-tosser til lidt hyggesnak. Så vi tog lige et smut over broen (det er efterhånden blevet vane og falder næsten lige så naturligt som at sige at vi lige kører til Roskilde) for at få vores lyst styret.

Det blev til en dejlig 30 cm. kuchibeni (læbestift) kohaku fra Toshio Sakai, med en kyssemund så perfekt at piger må misunde den de læber. Camilla er superglad for sin nye ”Hotlips” (vi har tidligere haft en kuchibeni sanke kaldet Hotlips, som Camilla var ked af vi solgte men den måtte dengang vige pladsen for nye og bedre fisk). Den har en rigtig flot skind og skælkvalitet som lover godt for dens videre udvikling.

Samtidig faldt Maria helt pladask for en 40 cm. showa fra Kunyasi. Den har flot symmetrisk motogoro i finnerne og en dybfed farve både i det røde og sorte og en smuk hvid baggrund til at ”runde det hele af på”. Den har et spændende hoved hvor det godt kunne tyde på at der kommer mere sort frem i, men gør der ikke, så har den stadig et utrolig spændende ansigt. Det var derfor en ”win-win situation” for os og det kunne vi ikke stå for og derfor købte vi den.

 

 

24-02-07

ÆV, så er vinterferien slut. De planer vi havde, blev skudt godt i sænk af snestormen, men så hyggede vi os til gengæld godt indendørs med varme i brændeovnen og mange tanker om den nye dam og omliggende have der skal skydes i gang i juni måned, (for selvom dammen er stort set fastlagt i omkreds er der lidt undersøgelser i gang omkring materialevalg  og hvad angår haven, så har vi fået lavet en plan, men der er jo altid lige lidt småjusteringer inden det hele falder i hak).

 

Her er lige lidt vinterbilleder og et videoklip af hvor hårdt fat vinteren havde i os.

Onsdag eftermiddag på E-20

Vores indgang.--- th. vores midlertidige toilet/bad

som ikke er "ski.."sjovt at gå ud til når vi skal natpisse

 

Se en lille film med sne her (1,9MB 30sec.)

 

04-02-07

Koi’er har som bekendt ikke tænder i munden men benede plader nede i halsen hvor de knuser føden inden den passerer videre. De bruger derfor munden til at suge emner til sig og bestemme om det er føde eller ej før det passerer videre. Derfor skulle de som sådan ikke være interesseret i at ”tygge for sjov” medmindre emnet de suger ind lugter af og smager som mad. Alligevel har vi nu flere gange oplevet at de ynder at tygge de kaldness der er røget i vores karantænekar til ukendelighed! De er fuldstændig fladmast og det ligner mere en leg for de er udmærket i stand til når der f.eks er foder at kende forskel og vælge foderet og vente med at ”lege videre” til de er mætte. Vi er nu ikke specielt glade for det for det kunne jo være at de kunne finde på at prøve at fordøje den og da den er skarp når den er tygget flad kunne det gå galt, så vi prøver ihærdigt at fjerne dem når vi opdager dem.

 

Her er et bllede af en af Eris’ (vores female Shiro Utsuri fra Omosako) tænder og en kaldness der er tygget fuldstændig flad.

 

 

 

01-02-07

Nishikigoi-Tv er en ny webside for koi-tosser. Her kan du tegne et årsabonnement (som indtil den 4. februar koster 30£ og herefter 60£) eller du kan vælge at købe fra gang til gang så koster det 8£. For det gebyr får du hver måned mulighed for at downloade 1 video indeholdende ca. 40 min. underholdning om alt vedrørende koi’er fra koi-shows til forskellige damme og interviews med ejere og opdrættere.

 

Vi har efterhånden fået købt de forskellige DVD’ere der er i omløb omkring koi’er (og set dem RIGTIG mange gange) og vi abonnerer på KoiCarp,  KoiUsa, Koi og Nishikigoi  (selvom der er langt mellem numrene).

Derfor er denne nye form som ligger ”midtimellem” et kærkomment fix hos os der er ved at udvikle abstinenser når der går mere end 1 måned mellem de nye blade og der ikke lige pt. er nye DVD’ere på banenJ.

 

Prøv selv her:

Nishikigoi.TV - Online Video Koi Magazine

 

29-01-07

I lørdags var vi til et heldags-seminar hos Edo-Koi hvor dagen stod på info om koi’ers immunforsvar, probiotika, KHV, sårbehandling, bakterier og dyrkning, gennemgang af koi’ens basale fysiologi mv. samt præsentation af ny koi-dyrlæge.

 

Fra Holland lagde Dyrlæge Rob Heijmans ud med et foredrag om immunforsvar og lidt om KHV. Han kom blandt andet ind på hvorledes mælkesyrebakterien Lactobacillus, når den er til stede i rimelig mængde, er aktiv i tarmen og producerer en række gode næringsstoffer, vitaminer og antibiotiske forbindelser. På den måde fremmer den helbredelse og fordøjelse og da den samtidig producerer en organsisk syre har den tillige en hæmmende virkning på de dårlige bakterier og deres indtrængen i tarmsystemet samtidig med at den optager den plads de skadelige bakterier normalt skulle have brugt. Derved opfylder Lactobacillus de gældende kriterier for at kunne kaldes et probiotika. Et probiotika booster immunforsvaret så væksten bliver bedre og gør derved koi’ens evne til at modstå og/eller bekæmpe sygdomme større.

 

Rob kom ind på KHV i forbindelse med brugen af Lactobacillus idet stærke, sunde koi’er er sværere at ”lægge ned” end koi’er hvis immunforsvar er i bund, hvorfor troen på brug af disse bakterier er stor. Han talte om de forsøg som Takazumi har lavet med deres produkt og de positive resultater de havde opnået både ved at bruge ekstrakten Miracle Animal i foderes ved koi’er der havde forskellige typer sår og hvorledes de var helet hurtigere samt om forsøg med KHV inficerede fisk og deres overlevelsesrate ved brug af produkterne, dog uden at kunne fremlægge reelle beviser for effekten af produkterne.

 

I forbindelse med KHV blev der også snakket Israel koi’er frem for Japanere og Israelerne’s vaccination. Rob pointerede at selvom de Israelske fisk er immune for KHV og ikke selv rammes, så kan de udmærket være smittebærere af den berygtede virus og give den til andre ikke vaccinerede fisk i dammen, hvilket var forhold vi burde tænke på. Han opfordrede derfor de danske forhandlere om at stå sammen og skabe et godt samarbejde så man undgik koi’er fra Israel og kun koncentrerede sig om import fra Japan.

 

Rob sluttede sit foredrag med at demonstrere hvordan man enkelt men effektivt bedøver og sårbehandler en koi. Til bedøvelse brugte han nellikeolie, til sårbehandling vatpinde, brintoverilte og propolis som ”sårlukker”. Han viste hvorledes man kunne teste koi’ens reflekser og se om den var ordentlig bedøvet. Samtidig fortalte han at det var meget vigtigt at sørge for at rense såret helt i bund og fjerne eventuelle døde skæl. Men man måtte ikke efterbehandle såret for tit for så ville man i stedet ødelægge den nye sarte hud og koi’en vil i stedet begynde at danne arvæv (keloid)

 

Efterfølgende kom det Hollandske Firma Takazumi på banen og fortalte om deres nye produkter, et flydende som er i handelen og et tørfoder  som skulle komme i handelen i løbet af 1 måneds tid. ”Miracle Animal” er et flydende kosttilskud bestående af ekstrakt af op mod 70  forskellige planter, urter og frugter, der tilsammen med vitaminer og mælkesyrebakterien Lactobacillus (som tidligere beskrevet i Rob’s foredrag) skulle have en gavnlig virkning på koi’ens tarmsystem og som samtidig anses for at være et probiotika. Folkene bag Takazumi fortalte om deres erfaringer og forsøg som havde vist sig at være lovende, men at der indtil videre ikke foreligger reel dokumentation for deres produkt, forsøg og virkning endnu. Paula Reynolds fra England er i øjeblikket i gang med at teste produkterne, vi glæder os til at læse hvad hun gør sig af erfaringer. Indtil da må det være op til os forbrugere at bruge vores sunde fornuft, men en ting er sikkert: Mange af ingredienserne i produktet er velkendte og veldokumenterede kosttilskud til mennesker og mælkesyrebakterier bruges til behandling af tarmflora’en hos mennesker, så vi kan umuligt forestille os at ingredienserne er skadelige for vores koi’er.

 

Så holdt den danske Dyrlæge Leif Sohnemann et indlæg om bakterier og dyrkning af disse samt KHV og testmuligheder herfor. Han fortalte for det første om, hvorledes man kan se bakterier i et mikroskop ved 1000X (okular 10 X 100 objektiv) forstørrelse m/olie og hvilke typer farvet dækglas man kan bruge. Dernæst viste han de podepinde der bliver brugt til prøvetagning og det næringsmedie (agar) som bakterierne efterfølgende dyrkes på.. Han fortalte at efter et par dage vil bakterierne være opdyrket i et antal hvor man kan se hvilken gruppe de tilhører og dermed hvilken type medicin/antibiotika man skal sætte ind med. Man har herefter metoder til at afprøve forskellige typer antibiotika på mediet for at se hvilket middel der har den mest effektive virkning.

 

Leif kom derefter ind på de to testmetoder til påvisning af KHV nemlig PCR-testen og ELISA-testen (sidstnævnte foretages ikke herhjemme – endnu - men ønsker man en ELISA test kan man jo sende den til England) samt forskellen på disse. PCR-testen kræver en død fisk og påviser virus hvorimod ELISA testen påviser antistoffer dannet mod virus’en via en blodprøve. Der er ingen tvivl om at hvis du har dødsfald i din dam kan du lige så godt sende din fisk til PCR-test her i Danmark, men har du en Dam hvor du gerne vil teste om dine fisk har været i berøring med KHV og eventuelt blot er immune, er ELISA testen nødvendig. Leif talte også om at man i den helt ekstreme situation kan vælge at ELISA-teste alle fisk. Derefter skiller man de fisk der har dannet antistoffer og dermed har været i kontakt med KHV på den ene eller anden måde fra de fisk der reagerede negativt på testen. 14 dage efter tester man så de fisk der ikke ved første test viste udslag i prøven. Er resultatet igen negativt skulle man være sikker på at man ikke har KHV ramte eller immuniserede fisk. Mht. den vaccine som Israel udfører mod KHV, skulle det være muligt at se forskel på denne og antistoffer dannet via KHV angreb da der er lagt markører ind i vaccinen.  

 

Leif Sohnemann er dyrlæge tilknyttet Ringkøbing Dyrehospital. Han har i de sidste 3 år selv haft koi’er hvorfor han interesse for behandling af disse selvsagt er blevet noget størreJ Han har planer om at få stillet et par tanke op på Ringkøbing Dyrehospital og dermed lave Danmarks Første ”Koi-Hospital”. Det lyder rigtig spændende og meget positivt at få gang i dyrlæger der netop specialiserer sig i koi’er, for indtil nu har det været vanskeligt at finde en kvalificerede dyrlæger. Derfor har koi-holdere mere eller mindre været nødt til at selvdianostigcere og skaffe medicin/antibiotika til behandling via omveje. Dette selvom alle udmærket godt ved at en dyrlæge skal stille førstegangsdiagnosen og førstegangsbehandle hvorefter du sagtens selv må foretage den opfølgende behandling. Og risikoen ved selvbehandling med medicin/antibiotika kan på længere sigt være restistente bakterier hvilket er enhver koi-holders skrækscenario. Til manges ”forsvar” har vi også hørt mange historier om folk der har ringet til deres dyrlæge der simpelthen har afvist at behandle den syge koi med baggrund i deres manglende erfaring sammenlignet med prisen på dyret. (På dyrlægestudiet er der kun en meget kort gennemgang af akvakultur og behandling af gængse sygdomme uden at tage udgangspunkt i de forskellige typer og for vores interesses vedkommende koi’er).

 

Derfor dejligt med en ny koi-dyrlæge der gerne tager på hjemme-besøg i en radius der er overkommelig og som har røntgen og scanner på hospitalet hvis problemet ikke kan løses på stedet men koi’en må videre på hospitalet. For os andre der bor længere væk kan Leif være en oplagt mulighed for vores egen dyrlæge at tage kontakt til, når han/hun skal løse et problem i samarbejde med os men mangler erfaring. Så kan de tage kontakt til Leif for en kollegial faglig drøftelse af problemet og dermed være bedre i stand til at hjælpe os videre og samtidig selv lære mere om koi’er og behandling af dem. Vores egen dyrlæge er i hvert fald positivt stemt overfor det nye tiltag og ”mulighederne” i LeifJ

 

Adressen til den nye koi-dyrlæge er:

 

Ringkøbing Dyrehospital

Frejasvej 1

6950 Ringkøbing

Tlf.: 97 32 20 22

 

Martin Sneglbjerg Jensen sluttede ”foredragsrækken” af med en kort gennemgang af koi’ens vigtigste organer og hvordan de virker samt osmose og om salt som terapeutisk middel og hvordan de to ting hænger sammen. Han fortalte om hjertet som er et to-kammersystem samt blodkredsløbet og hvordan det arbejder/virker. Han fortalte endvidere om de organer der hjælper fisken med osmoseprocessen nemlig nyrene, tarmsystemet og sidst men absolut ikke mindst gællerne samt hvordan de ser ud og fungerer og hvorfor det er så vigtigt at passe på dem. Omkring salt som terapeutisk middel talte Martin om koncentrationer op til max. 0.15% for at afstresse koi’en i forhold til osmosereguleringen. Der blev også stillet relevant spørgsmål til Martin om det at temperere vandet i posen med vandet i din dam og langsomt tilføre damvand til posen kontra at slippe koi’en ud med det samme enten i dam eller karantæne. Til det svarede Martin at det afhang af vandkvaliteten i posen (eksempelvis vil PH’værdien i transportvandet efter lang tids transport være lav grundet mængden af CO2 og mængden af giftig ammoniak være lav, men ammonium høj. Hvis man så begynder at tilsætte vand stiger PH og ammoniak værdien. Derfor ville Martin ikke altid tilsætte vand til posen men hellere slippe koi'en hurtigt ud. Martin snakkede også om vandkvalitet og om ORP måling som er en målestok for den mængde af nedbrudte organiske materialer der er til stede i vandet samt hvilke niveauer vi helst skal stræbe på at holde os indenfor og hvilke årsager der kunne være til lavere eller højere ORP målinger en ønsket. Samtidig pointerede Martin af det var vigtigt at måle over en periode da ORP målinger svinger i løbet af dagen.

 

Der skulle også have været et foredrag fra Lars Lyngkilde omkring koi’er og kvalitet samt om Edo-Koi’s sidste tur til Japan, men tiden løb fra os så det nåede vi ikke. Der var dog mulighed for at nappe læsestof med hjem omkring det. Til gengæld blev der lige tid til at vise det nye tromlefilter som Edo-Koi arbejder på samt en ny kombi sterilizer som kombinerer uv-sterilizer (biouv) og ozon med den samme lyskilde, og sidst men ikke mindst godt nyt til folk med Polygeyser: En ventil der automatisk slammer ud hvergang poly’en geyser. En lignende ventil er også ved at blive fremstillet til Bubble Bead Filtrene.

 

Alt i alt en god dag med masser af informationer og hyggelig snak koi-tosser imellem, både nye som gamle, så flere af de dage fremover LarsJ

 

Havedam
En ide bliver til
Tidligere Dam
Nuværende Dam
NaturPytten
Fiskene
Fiskehejre
Egne erfaringer
Havedams link
Webcam
Dagbog
Dam Data
Filter
Koi Pond

 

 

 

 

Kontakt Tossehuset før du benytter/kopierer informationer ©