www.TOSSEHUSET.dk

Menu
Forside
Bag facaden
Havedam
KoiHold
Bonsai
Dyreparken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Side 1

03-2004 til

07-2004

Side 2

08-2004 til

12-2004

Side 3

01-2005 til

04-2005       

Side 4

05-2005 til

06-2005

Side 5

07-2005 til

09-2005

Side 6

10-2005 til

12-2005

Side 7

01-2006 til

06-2006

Side 8

07-2006 til

09-2006

Side 9

10-2006 til

12-2006

Side 10

01-2007 til

03-2007

Side 11

04-2007 til

06-2007

Side 12

07-2007 til

12-2007

Side 13

01-2008 til

06-2008

Side 14

07-2008 til

12-2008

Side 15

01-2009 til

....

SIDE 2

04-12-04

I går var vi begge i det jydske hvad angår arbejde. Efter møderne havde vi aftalt at mødes med Birgitte for at se hendes dam, lege lidt med hannameter og snakke koi’er. Det blev til et kort men hyggeligt besøg (tiden var knap) men vi nåede da lige at spise frokost i vinterstuen og kikke på hendes flotte indendørs bassin og snakke med deres 5 absolut skønne hunde (da vi selv har en labber var vi nok forudindtaget). Vi fik desværre ikke taget billeder men havestuen kan jo beundres på Birgittes hjemmeside og labberne på samme side under Kennel Karup Å.

 

Efter besøget hos Birgitte kørte vi alle til Edo-Koi hvor vi specielt gerne ville se hans sanker fra Sakai men også var lune på koromoerne. Vi fik en god snak med Lars om diverse koi-emner og det endte med at vi faldt for en budo-koromo, sanke og shiro utsuri, som vi glæder os til at se udvikle sig i årene fremover.

 

Efter besøget her skyndte vi os hjem for at hente Camilla og var godt trætte af over 8 timer i bil så det blev ikke til den store aftenfilm andet end den der kørte bag nethinderne på os da vi fladede ud i sofaen

 

 

 

12-10-04

Vi har forleden flyttet vores små koi’er (dem vi købte i juli) som går indendørs over i en palletank så de får mere vokseplads (de startede i et akvarium vi varmede op til 25 grader i en måned). Da vi flyttede dem målte og vejede vi dem og det var ret utroligt hvor meget de var vokset og havde taget på i vægt. Vi planlægger et par gange i løbet af vinteren at veje og måle dem for at følge væksten så vi får en idé om hvor meget sådan en lille koi vokser indendørs. Samtidig vil vi tage billeder (også af de sidste nyankomne) for at kunne følge udviklingen med hensyn til kropsform, farve og mønster og derved lære af det. Her er skemaet over deres vækst indtil nu:

Dato Perle Zazu Speedy Gylden Blackie Total vægt
Chagoi Showa Koromo D. Or. Ogon D. Goshiki
180704 114gr/19cm 104gr/18cm 72gr/15cm 52gr/16cm 50gr/14cm 392gr
31004 394gr/24cm 394gr/24cm 244gr/22cm 206gr/21cm 134gr/18cm 1372gr

 

 

10-10-04

Vi har efter de sidste dages ekstremt lave temperaturer besluttet at nu var det tid til at vintersikre havedammen. Det har vi gjort ved at hæfte plast på siderne samt på nettene henover dammen. På den måde skulle vi gerne undgå alt for lave temperaturer når det bliver endnu koldere og vi har sørget for at vi stadig kan komme til at holde øje med dem til vinter. Det det brug har vi i øvrigt også vores webcam som gør os i stand til at se hele deres krop og om der er sår el. lign når de svømmer forbi, for de elsker jo at svømme tæt på.

Vintersikring, der er lavet afløb til regnvand, sne kan måske blive et problem, som vi arbejder på.

Den hjemmelavede spindrifter virker.

D. Hajiro (tror vi nu) Silke

Sanke Hotlips

Hallo - sker der noget

Tancho Sanke Leika, sælges evt. næste år.

Ingen tvilvl om hvorfor vores D. Pl Ogon hedder Sne

Close-up af Sne

Kohaku Nemo vi er vilde med ham.

Close-up af Nemo, se hvor rød han er

Hallooo sidder i godt derinde i varmen, her er pi... koldt!! Vores yndling - Chagoi'en Zetus

 

 

Udendørs har vi efter mange overvejelser valgt at køre med en saltopløsning i dammen på 0,2% vinteren over. Det gør vi grundet de mange problemer vi har haft i sommers med parasitter (fluke og costia) samt aeromonasangreb. Derudover har det været en rigtig kold sommer hvor fiskene ikke har nået at ”æde sig fede” til vinterens komme. Sidst men ikke mindst har der sikkert også været ekstra for dem at kæmpe mod da vi har haft problemer med trådalger hvorved affald på bunden ikke blev suget godt nok ind af bunddrænet. Ved at køre med saltopløsning vinteren over skulle vi via de informationer vi har hentet rundt omkring på nettet lette deres osmose og dermed undgå at stresse dem yderligere når nu temperaturen daler. Vi har truffet beslutningen efter at have samlet informationer sammen under menuen salt og for at gøre vores egne erfaringer om det virker eller ej.

 

 

 

09-10-04

Vi var lige omkring vores lokale fiskepusher fordi Maria havde abstinenser (igen) og snart er helt i panik over at skulle undvære at kikke/købe fisk de næste 5 måneder.

Vi regnede ikke med at der var noget, men vi blev meget glædelig overrasket:

En rødere hi utsuri (25 cm) end den vi mistede forleden og en lille shiro-bekko(18 cm) med rimelig klart hoved, som forhåbentlig bliver rigtig pæn med alderen. Samtidig købte vi to bittesmå forsøgskoi’er som skal være vores vinterprojekt ude på værkstedet. Den ene er en lille orangerød sanke (15 cm.) med få underliggende sorte pletter hvor det bliver sjovt at se hvad der kommer op. Den anden en kohaku (15 cm) med mønstret liggende lidt som en utsuri og med et hoved der er lidt halvgennemsigtigt på det hvide. Her bliver det sjovt at se om farven bliver tykkere og der er også lidt underliggende rødt i hovedet så det bliver sjovt at se hvad formen bliver. De kommer alle til at gå ude på værkstedet vinteren over så vi kan fodre igennem.

Shiro Bekko 18 cm

Hi Utsuri 25 cm.

Sanke 15 cm

Kohaku 15 cm.

 

 

 

29-09-04

Vi har købt to granitlamper i dag, en oribe samt en tamate. Men…da vi jo er Tossehuset der godt kan lide inspiration med ikke følger regler slavisk, så kommer oriben ikke til at stå ved ”tsubukai-opstillingen”, som man ellers plejer. Næ, vi synes at den er pænere nær huset/terrassen, så her står den og ved ”tsubukai opstillingen” er tamaten placeret. Vi overvejer lidt om der skal el i lanternerne eller bare gammeldaws lys som giver et mere hyggeligt/blafrende skær. Indtil videre har vi lige prøvet at sætte et par fyrfadslys i og det ser skisme da bare drønhyggeligt ud ;-))

Oribe

Tamate

 

 

26-09-04

Så svømmede endnu en fisk desværre igennem bunddrænet og landede i filterhuset. Det var vores Hi Utsuri ”Nikita”. Desværre var hun ikke så heldig som vores Tancho Sanke ”Leika” der også har prøvet det og klarede turen med kun et par skrammer. Hun var død da vi fandt hende og selvom vi prøvede at give hjertemassage og ilte hende lykkedes det altså ikke.

 

To fisk på samme afvej, nu måtte vi have den bunddrænshætte på igen, selvom den sikkert stopper til grundet alger om kort tid. Vi gjorde forsøget som Birgitte fra Birgittes havedam havde skrevet om, nemlig at sætte en svupper på hætten og forlænge med en pind. Derefter lagde vi tykke planker over bassinet så Patrick kunne kravle ud over bassinet og prøve at sætte hætten på. Det var ikke nemt! Først efter mange forsøg lykkedes det. Samtidig blev bunddrænhætten opbygget til en spindrifter.

HomeMade Spindrifter

Bunddræns monterings kit.

Så er det bare lige at ..... (ps. ingen kommentarere vedr. den begyndende måne)

Så kom da på !!!!

BINGO - Så sidder den der ;-) m en hvordan f...... får jeg nu svupperen af... (den slap selv)

Så kører det ;-))

 

 

Resten af weekenden er gået med at rydte op i haven, og så fandt Maria en masse små stedsegrønne på tilbud i den lokale Rema1000, så hun lavede et minibed langs væggen. Tanken er at de kan stå og vokse sig lidt større til vi skal bruge dem langs den anden siden af en ny og større dam, men vi får se… Igen er der lagt filt under skærverne. Det er godt nok surt og det er dødbesværligt, men det kan absolut betale sig i den sidst ende. Det er meget lidt ukrudt vi har set i det nye bed ved havedammen.

 

 

 

16-08-04

Weekenden er gået med at færdiggøre det "japansk" inspirerede bed ved havedammen.  Først plantede vi lige de sidste planter, lidt timian og lyng. 

Dernæst lavede vi ”søen” med bambusposten og lanternen færdig (der er lagt en kant af granit rundt omkring skærverne med 2 lidt større trædesten at stå på når man skyller (jord:-) af hænderne. 

Så lagde vi trædesten i en sti hen til vandposten og plantede trædebregner imellem for at bløde op for al granitten. 

Så kom det værste: I etaper blev der skåret fibertex til og fyldt op med granit (det blæste så vi kunne ikke skære til på hele området og efterfølgende køre granit på). 

Der blev kørt skærver på og skærver på og skærver på og skærver på

 

Vi var godt trætte da weekenden var slut, men synes selv at resultatet blev rigtig godt. Når stenene er tørre kan man tydeligt se forskellen da de er våde i ”søen” Nu mangler der kun lidt finish mht. kanten langs hækken samt en enkelt plante eller 2 op mod filterhuset samt en lille sti denne vej, og MANGE og nok lange overvejelser omkring hvilken type granitlanterne vi vil have stående (en oribe er flot og enkelt, en yukimi er mere detaljeret og giver et helt andet billede, osv…)

 

Tja…idéen med lidt "japansk" inspireret miljø ved dammen er jo netop at give en ro i sjælen. Det har vi da grint noget af i weekenden da vi knoklede røven i laser og absolut ikke fandt meget ro ved haven ;-))

 

 

11-08-04

Så har vi slået flere fluer med et smæk, efter Bobo var hoppet ud af dammen måtte noget gøres. Vi har ikke lyst til at miste flere fisk på den måde, og samtidig var vi lidt trætte af vores hejre sikring, det var ikke så nemt at komme til dammen, og kønt var det jo ikke ligefrem.

Derfor blev løsningen at lave et lille hegn rundt om dammen med volierenet på siderne, og så nogle store rammer med skyggenet til at lægge over når vi ikke er hjemme eller i haven.

Fordelen ved vores nye overdækning er at ingen dyr kommer ind eller ud af dammen ;-))

Vi får dæmpet sollyset en del, hvilket måske kan hjælpe lidt på trådalgerne, til efteråret (som godt må blive ligeså forsinket som sommeren) slipper vi for blade i dammen, og til vinter kan det hele nemt laves om til en god vinteroverdækning.

Samtidig er der kommet en god kant så ungerne ikke lige dratter i dammen, (dermed ikke ment at de får lov til at være uden opsyn) og kanten er rigtig god at sidde på ;-)) 

Lille hegn på 30 cm.

Nu skal vi bare have lidt græs, igen.

Så er der lukket.

 

 

 

02-08-04

Møgdag: ferien er slut øv øv, men endnu mere trist er at "Bobo", vores Tancho Kohaku er død. Her til aften fandt vi ham liggende ved siden af dammen, der var intet at gøre, hjertemassage hjælper jo ikke på en stendød fisk!. Han var ellers kommet sig fuldstændigt efter den svære start, og var helt klart blevet vores yngling og vores stolthed i dammen.

Det er næppe en kat der har hevet ham op af vandet, han vejede 1 kg, og der var ingen bidemærker eller lignende. Heller ikke hejren for nettet var på og ingen ridsemærker at se på fisken.Vi tror simpelthen at han er sprunget op. De andre fisk ser ud til at have det fint, ingen der springer eller gnupper sig (men vi har nogen gange set hvordan de kan slå et slag hvis de bliver forskrækket over et eller andet. ØV ØV og atter ØV. Det er ikke lige sådan en dag hvor man gladeligt tænker på udvidelse af dammen og at putte flere fisk i!

 

01-08-04

Vi var et smut i Superkoi for at købe en klyne (til muligvis at sænke ph-værdien med). Når vi nu var der skulle vi lige se Per's nye binocular mikroskop, og så var vi solgt: Indbygget usb-cam så man kan følge med både i mikroskopet og på pc skærmen samtidig, og krydsbord til prøven, der gør det noget nemmere at gennemsøge f.eks. et skrab (så du ikke skal flytte objektglasset rundt med fingrene). Efter at havde stået og savlet, nævnte Per da også at de havde købt ekstra hjem, hvis det var noget for os. Og det var det, nogen ting må man bare eje og dette var en af dem:-) Dagen i dag er derfor gået med at lege med det nye mikroskop og prøve det af, og vi er godt nok vildt imponeret allerede. Mere herom senere, når vi kender alle dets muligheder. Mikroskopet koster i øvrigt 4.200,00 kr, hvis nogen skulle være interesseret i selv at købe et hos SuperKoi. Se i øvrigt mikroskopets data på vores mikroskopi side.

 

29-07-04

Hyggedam besøgte Tossehuset i går. Og se bare hvad vi fik i vært/værtindegave. Vi har nu ikke planer om umiddelbart at åbne den, for vi har tænkt…;-))

Siden det er Hyggedam ver 2 der er på billedet, hvad vil den så ikke være værd når de er nået til version 4 eller 5. Derfor gemmer vi den ligesom en vin fra en god årgang, der kan jo være ”penge i det”. ;-))

Et smugkik inden den ryger i bankboksen

.

 

26-07-04

Vi har haft lejet en bassinstøvsuger og støvsuget bunden for slam. Bunden i vores havedam skråner ikke nok ned mod bunddrænet, hvilket medfører at ikke al slam (læs: fiskebæ) ryger ud, men lægger sig på bunden i stedet. Og det er jo absolut guf for bakterier mv, og da vi synes vi har taget vores tørn mht. sygdomme i år, så måtte vi i gang. I samme hug fjernede vi det granit vi havde liggende/Stående i hjørnerne af dammen. Det gjorde vi for at undgå stillestående vand/slam, og det synes vores koi’er var rigtig sjovt. Nu fik de pludselig en ny legeplads at boltre sig påJ UPS, lige som vi skulle til at tage billeder var der ikke mere batteri, så billederne må vente til i morgen!

 

24-07-04

Vandposten:

Ak ja, af skade og iver bliver man klog! Efter at have fået gang i vores bambuspost måtte vi konstatere at der simpelthen forsvandt for meget vand trods baljen nedenunder. Vandet sprøjtede for meget på stenen og kostede alt for mange liters påfyldning af vand hver dag. Altså i gang med at fjerne sten og granit og gøre det på den rigtige måde i anden omgang: bassinfolie et stykke ud over kanterne af baljen. Et godt råd er derfor at gøre forarbejdet ordentligt første gang. ;-))

Et lille stykke folie

Nu mangler der bare lidt granit (vi er løbet tør)

 

 

Nøgleringe:

Da vi var i Knuthenborg i går skulle Camilla selvfølgelig ind i deres safari-butik, bare sådan lige for at se hvad der var (ja ja vi er ikke dumme ;-)) Og tænk, her midtimellem aber, flodheste og zebraer, der fandt vi den sødeste lille nøglering med en sanke på. Det kunne vi ikke stå for så den nappede vi et par stykker af til os selv og som tak for hjælpen til en vi kender der er koi-tosset som os ;-)) (du ved vel hvem du er, så du kan banner bare sende os din add. ;-))

Koi tosse eller hva ;-))

 

 

Vandhyacinter i havedammen:

I dag har vi været i Super Koi i Roskilde for at købe vandhyacinter til at smide i dammen. For at give koi’erne lidt legetøj. SuperKoi gloede godt nok lidt da vi spurgte dem om hvordan vi kunne sikre os at vandet fra hyacinterne som jo svømmede rundt i deres bassiner ikke kom ned i vores havedam med eventuelle andre bakterier til følge end dem vi har! Til gengæld synes de da det var et utrolig godt spørgsmål og slet ikke så dumt endda. Enden på spørgsmålet blev at de fik et hurtigt saltbad førend de røg i vores dam Koi’erne var helt vilde og aktivitetsniveauet steg væsentligt. Det er sjovt at se som de skal svømme under dem selvom der er masser af plads i dammen, og som de bokser rundt med de stakkels vandhyacinter ;-). Måske kan det i øvrigt også hjælpe på gydningen for vi har 2 damer der er godt tykke og som gerne snart må ”smide deres æg”. Men…vi skal nu alligevel have en gydebørste for en sikkerheds skyld :-).

 

 

En sød lille historie:

Det er nok efterhånden ikke ukendt for de fleste at Maria er døv på det ene øre (i hvert fald ikke efter at have mødt hende;-)) og det er der også skrevet om på nettet og endda ret detaljeret synes vi selv.

Tænk…alligevel kom Patrick ind og fortalte at hun havde fået Mail med et kanontilbud. Den meget søde og i øvrigt seriøse mail handlede om et tilbud til døve. Et tilbud om en speciel døverejse for singler med mulighed for at finde en døv kæreste/mand/kone :-)) Tja, det kan godt være at mail’en var seriøs, men de havde da i hvert fald ikke læst grundigt nok på vores sider til at vide at Maria udover kun at være døv på det ene øre i øvrigt også er gift ;-))

 

Havedam
En ide bliver til
Tidligere Dam
Nuværende Dam
NaturPytten
Fiskene
Fiskehejre
Egne erfaringer
Havedams link
Webcam
Dagbog
Dam Data
Filter
Koi Pond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt Tossehuset før du benytter/kopierer informationer ©